Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Laatste nieuwsbrief

Nieuwsbrief Jabulani Kids Zimbabwe december 2013

Kerstgroet uit King George VI

Nieuws uit KG6

Waterpomp en zonnecollectoren dankzij Wilde Ganzen en Adessium Foundation

14e editie Van Den Bos Wollebrandcross

Sweat for JKZ - Rondje Zuiderzee

GiroFravo hangers

Waarom wij JKZ steunen

Het medicijnenproject

Kerstgroet uit King George VI

Bekijk het filmpje met de kerstgroet vanuit King George VI (KGVI). De film gaat over wat het afgelopen jaar bereikt is op KGVI, met een kerstgroet en bedankje vanaf 6.14 minuten.

Veel kijkplezier!

Nieuws uit KG6

Gebarentaal

Tijdens een regionale wedstrijd in Zuid-Afrika voor gebarentaal wonnen de leerlingen van KGVI in de dans- en dramacategorie. Op YouTube staat een mooie video over het programma dat het KGVI centrum heeft ontwikkeld voor doven en slechthorende kinderen en hun omgeving. Hierin is onder andere een kleuter te zien die nog maar kort in het centrum woont maar nu al in vloeiend gebarentaal vertelt over het verzorgen van een baby.
Lees verder over de activiteiten op het gebied van onderwijs, life-skills en de schoolverlaters van het KGVI centrum...

Onderwijs

Om het onderwijs te verbeteren nam het management van de school deel aan een tweedaagse workshop over effectief leiderschap. De staf volgde een training in een multidisciplinaire benadering voor onderwijs.

Worldreader, een organisatie die analfabetisme onder de armste mensen wil tegengaan, zorgde ervoor dat het centrum als eerste in Zimbabwe een e-readingprogramma kreeg. Staf en kinderen van het KGVI centrum kregen een training in het gebruik van e-readers en Worldreader doneerde vijftig exemplaren aan het centrum.

Life-skills

Alle leerlingen vanaf acht jaar krijgen nu wekelijks counseling- en life-skill-lessen, om ze beter voor te bereiden op de ‘echte’ wereld. De oudere leerlingen volgden een tweedaagse workshop over diversiteit en zelfvertrouwen. Voor het tweede jaar op rij won de KGVI school de jaarlijks hiv/aids-dramacompetitie tussen Zimbabwaanse scholen.

Schoolverlaters

Het centrum is trots dat ook oud-studenten bijdragen aan activiteiten op het centrum. Zij zorgen bijvoorbeeld voor dans- en dramaproducties, muziek- en handwerklessen. Ook dragen ze bij aan de voorbereiding voor de competities waar het centrum aan deelneemt en in de voorlichting die het centrum in de samenleving geeft. Oud-studenten werkten bijvoorbeeld mee aan een ‘Disability Expo’ in Harare, waar zij het centrum presenteerden met een dansvoorstelling tijdens de openingsceremonie, met informatie over de gebarentaalprogramma’s en met handwerkproducten gemaakt op het centrum. Het is voor schoolverlaters doorgaans heel moeilijk een werkplek te bieden. Daarom biedt het KGVI centrum ook dit jaar een aantal schoolverlaters de kans om voor maximaal een jaar stage te lopen op het centrum, bijvoorbeeld als klassenassistent en bij de administratie.

Schoolgeld

In het KGVI centrum wonen nu 102 kinderen. Het blijkt steeds lastiger voor hun families om het schoolgeld te betalen, slechts 22 ouders konden afgelopen trimester het volledige bedrag voldoen. En dit terwijl het schoolgeld lang niet kostendekkend is. Voor het overige geld is het KGVI centrum nog altijd afhankelijk van donaties van bedrijven en organisaties in Zimbabwe en van internationale steun.
Kijk voor meer informatie ook op de nieuwe website van het KGVI centrum: www.kinggeorge6.net.

Waterpomp en zonnecollectoren dankzij Wilde Ganzen en Adessium Foundation

Wilde Ganzen heeft het KGVI Centrum in Bulawayo al eens in de jaren 90 gefinancierd. Dankzij een grote bijdrage van de Adessium Foundation kon Wilde Ganzen ook gevolg geven aan onze oproep om het KGVI centrum te voorzien van voldoende schoon en warm water. Lees verder…

De stad Bulawayo heeft grote moeite om voldoende zuiver drinkwater naar zijn inwoners te krijgen. Hierdoor heeft het centrum regelmatig geen water, soms dagenlang. Meer dan honderd kinderen kunnen zich soms dagenlang niet wassen. Ook is het moeilijk zonder water te koken. Met dank aan de financiering van Wilde Ganzen en de Adessium Foundation zijn een waterpomp en twee watertanks geïnstalleerd. Ook is een grote watertank aangeschaft voor het opvangen van regenwater.

De foto’s laten dit goed zien.

De kleine gekochte generator bedient de pomp wanneer er geen elektriciteit is (en dat komt vaak voor in Zimbabwe!).

KGVI heeft ook behoefte aan warm water zodat de kinderen zich kunnen douchen. Het opwarmen van water is erg duur, vooral in de winter wanneer het ook in Bulawayo flink koud kan zijn. Dankzij de samenwerking met Wilde Ganzen zijn nu zonnecollectoren geïnstalleerd. De energie daarvan warmt het water op. Deze collectoren en de waterinstallatie zorgen er samen voor dat het energieverbruik van het centrum veel duurzamer wordt.

En omdat er nog een beetje geld over was, is ook een kookstel op gas aangeschaft, bescheiden buitenverlichting geïnstalleerd, en is een deel van het dak weer opgeknapt.

JKZ wil beide organisaties hier hartelijk voor bedanken!

14e editie Van Den Bos Wollebrandcross

Op zaterdag 25 januari 2014 beginnen wij het nieuwe jaar weer met de in middels traditionele winterse wandeling door het Westland. Vrienden en familie van JKZ ondersteunen hierbij het bedrijf Nature's Pride tijdens de in het Westland befaamde Wollebrandcross. Nature's Pride zet zich al jaren in voor de cross en zorgt voor een groot sponsorbedrag voor deelnemende goede doelen. Stichting Jabulani Kids Zimbabwe ontvangt ook al vele jaren een grote donatie van Nature's Pride.

Op deze dag ontmoeten wij de enthousiaste en sportieve medewerkers van Nature's Pride. De wandeling is in middels ook een gezellige nieuwjaarsontmoeting van vrienden en familie van het bestuur van Stichting Jabulani Kids Zimbabwe. Wil je meelopen, laat het ons weten via info@jabulanikids.nl

Sweat for JKZ - Rondje Zuiderzee

Op zaterdag 15 juni heeft Ton Bontekoe (lid van de Raad van Advies) samen met een groep fiets-fanatiekelingen een rondje Zuiderzee van 300 kilometer gefietst. De teller voor deze sponsoractie voor stichting Jabulanikids Zimbabwe is gekomen tot € 2.632,30.

Iedereen nogmaals heel erg bedankt deze sportieve actie en support.

GiroFravo hangers

In de zomervakantie zijn wij, Ginette Voetberg en Rob Fransen, op reis geweest naar Zuid­Afrika, Zimbabwe en Botswana. Tijdens deze reis hebben wij een bezoek gebracht aan het King George VI centrum in Bulawayo. Maaike Fransen, de zus van Rob, heeft zeven maanden als kinderfysiotherapeut op dit centrum gewerkt. Het was bijzonder om de verschillen met Nederland met eigen ogen te zien.Terug in Nederland hebben wij besloten om een actie 'op touw' te zetten voor de kinderen op KGVI via JKZ.

Dit hebben wij gedaan door zelf sieraden te maken en deze te verkopen tegen kostprijs plus vijf euro ten behoeve van JKZ. In de maanden oktober en november zijn er negentig sieraden besteld, dus in totaal 450 euro voor JKZ! We zijn nog druk bezig alle bestellingen te verwerken zodat de hangers voor de feestdagen geleverd zijn. Mede voor deze actie hebben wij een website gemaakt: http://www.girofravo­sieraden.nl/

Op verzoek willen wij best nog eens een sieraad maken.

Ginette Voetberg en Rob Fransen

Waarom wij JKZ steunen

"Het steunen van Jabulani Kids is zo langzamerhand een familieaangelegenheid geworden. Van de 80ste verjaardagen van oma en oom tot de kerstactie op school, waarvoor onze dochter zich nu inspant en vorig jaar onze zoon, iedere gelegenheid wordt benut.

We weten dat wat via JKZ binnenkomt komt ook echt dáár terecht komt waar het zijn moet. Dus het gaat eigenlijk vanzelf, en onze betrokkenheid is alleen maar vergroot na ons bezoek aan KGVI in 2012, waar we hebben kunnen zien hoe belangrijk en positief het centrum is!"

Familie Bollemeijer - van Hees

Het medicijnenproject

Al voor het zesde jaar op rij heeft de Stichting Bijzondere Gezondheidszorg het medicijnenproject van KGVI gesponsord. Na de oorspronkelijke termijn van drie jaar heeft de Stichting Bijzondere Gezondheidszorg in 2010 toegezegd om de steun met nog eens drie jaar te verlengen. Inmiddels mogen we dus alweer voor het zesde jaar op steun rekenen. We zijn hier ontzettend blij mee.

Met deze steun heeft KGVI de afgelopen jaren medicijnen en medische toebehoren (zoals verband, jodium en kompressen) aangeschaft voor de kinderen. Velen van hen hebben grote lichamelijke problemen. Deze hulp is dan ook van levensbelang (geweest). Onze dank en die van de kinderen is groot!