Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Acties 2008

Medicijnenproject 2008-2010 - Stichting Bijzondere Gezondheidszorg

In 2008 hebben we een toezegging van Stichting Bijzondere Gezondheidszorg gekregen, voor de ondersteuning van ons medicijnenproject. Deze stichting zal JKZ voor 3 jaar ondersteunen met het financieren van de medicijnen, die nodig zijn voor de kinderen en het personeel van het KGVI-centrum. Vanaf 2008 ontvangt JKZ elk jaar €4500,-. In 2008 is dit geld al goed besteedt en zijn er de volgende medicijnen en goederen gekocht.

  • Medicijnen voor pijnstilling, koorts, griep, diarree, hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen, oor-en oogproblemen
  • Pleisters, verbanden, plastic handschoenen, gaasjes
  • Zalf voor drukplekken en open wonden
  • Astma-medicijnen en inhalers
  • AIDS-remmers en andere medicatie die nodig zijn voor het behandelen en verminderen van problemen die ontstaan bij AIDS

 

Daarnaast is er een locale dokter die de kinderen en het personeel behandelt. De kosten hiervoor zijn ook gedekt door deze gift. De risicovolle kinderen krijgen vitamine- en mineralenpillen. Deze pillen kunnen door deze gift, in Zuid-Afrika worden gekocht.

We zijn ontzettend blij met de gift en toezegging van Stichting Bijzondere Gezondheidszorg, om 3 jaar lang de kosten van medicijnen voor de kinderen en het personeel van KGVI te financieren. Mede door deze gift is de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare kinderen vergroot.

Sponsorloop van de Van Asch van Wijck­school 

De opbrengst van de sponsorloop van de Van Asch van Wijck­school was voor twee projecten, waaronder het KGVI centrum van JKZ. Docent Grace Bolle: “De kinderen kregen informatie over het KGVI centrum en ze probeerden hoe het is als je geen benen hebt en wel wil voetballen. De kinderen voelen zich erg betrokken bij de kinderen in het centrum. Het zoeken van sponsors ging super! Het resultaat voor JKZ was, samen met het zendingsgeld 3.575,24 euro. We kijken terug op een gezellige middag!”

 

Speciaal voor wezen

Het Burgerweeshuis Zutphen heeft bijgedragen aan een uit­je speciaal voor de weeskinderen van het centrum. Zij zijn een weekend naar Hwange National Park en Victoria Falls geweest. De meeste kinderen hadden de watervallen nog nooit gezien. Ze hebben ontzettend genoten van de belevenissen, de gezelligheid, de aandacht en het relatief luxe eten. It was on Friday that I was told I was going to Victoria Falls. I felt so happy that I cried tears of joy. I started washing, ironing and packing my clothes.” (Laiza). “I couldn’t sleep the night before we left because I was so desperate to see the place every­one was talking about.” (Nkosi). “On Monday we went to see the Falls and we saw the smoke that thunders (de Victoria Falls) and David Livingstone. We went around the falls until we came to a place where there was a rainbow. After seeing God’s creation we went back to the bus.” (Talent)

 

Onderhoudsproject KGVI Centrum

In 2007 steunde de federatie Levend Water (de R.K. kerken van Boskoop, Reeuwijk Dorp en Reeuwijk Brug) het onderhoudsproject van het KGVI centrum. Inmiddels zijn de daken en goten opgeknapt, de vloertegels vervangen, de fundering is vernieuwd en een deel van de leidingen is gerepareerd.

Wat is er gebeurd in de tussentijd? Alweer een jaar geleden is de Vastenactie afgerond en is het King George VI centrum in Zimbabwe begonnen aan haar grote achterstallige onderhoudsproject.

Nu het geld voor het project er was begon voor de medewerkers van KGVI de volgende uitdaging. Namelijk het verkrijgen van het materiaal en de mensen die het werk konden doen. Beiden in een land als Zimbabwe met een economie die eigenlijk gestopt is met draaien een grote uitdaging. De medewerkers van het centrum hebben zich tot het uiterste ingezet om beide te bereiken en het is ze gelukt! Een fantastische prestatie, niet alleen omdat het in Zimbabwe een fulltime functie is om spullen en goederen te regelen, maar ook omdat het het bestaansrecht van het centrum nogmaals onderschrijft. Deze medewerkers zijn oud leerlingen van het centrum die nadat ze klaar waren met hun school op het centrum zijn gaan werken. De mogelijkheden die deze medewerkers benutten om hun werkzaamheden te benutten zijn op hun beurt weer een inspiratiebron voor de kinderen die op het centrum wonen en naar school gaan. Dat maakt de cirkel weer rond.

De eerste grote onderhoudsperiode is geweest in de Kerstvakantie van 2007. De kinderen zijn dan voor het grootste deel naar huis wegens de feestdagen, en daarmee is er ruim baan voor de werkmannen om te werken aan het grote onderhoudsproject. Er is begonnen met het pand weer volledig wind en waterdicht te maken en de vloeren waar de kinderen overheen kruipen te repareren. Ookal regent het niet vaak in Zimbabwe, als het regent dan regent het ook hard. Een paar jaar geleden ging dit zelfs gepaard met heftige hagelstormen die niet alleen de oogst verwoestte maar ook de daken van veel van de gebouwen beschadigde. Nu tijdens deze kerstvakantie, welke in Zimbabwe ook de zomervakantie is, is er hard gewerkt om voordat de school openging de daken en vloeren te repareren en dit is gebeurd. Platen zijn vervangen, goten zijn gemaakt, constructies verstevigd en de platen zijn om ze te beschermen tegen het felle zonlicht grotendeels geschilderd. Ook de vloeren, die zoals op de foto's te zien was veel tegels misten zijn aanpgepakt. Hetgeen een hoop extra comfort opleverde voor de kinderen toen ze na hun break weer terugkwamen. De klaslokalen zijn weer droog, er staat na regenval geen water meer in de gangen, en de kinderen kunnen in de ruimtes waar ze zich kruipend voortbewegen ( de therapieruimtes, de slaapkamers en de woonkamers) weer veilig bewegen.

Na de eerste aanzet is er doorlopend gewerkt aan de verdere afwerking van de reparaties aan het plafond, het verder schilderen van de daken en is gedurende de twee daarop volgende vakanties een aantal andere onderdelen van het project aangepakt. Afgelopen zomer en herfstvakantie zijn de loodgieterswerkzaamheden zoals gepland uitgevoerd, rioleringen vervangen en gerepareerd en is er sanitair vervangen. Zoals Inez Hussey, de directrice van het centrum ons liet weten, ze is ongelofelijk dankbaar dat ze de kinderen door deze steun weer een veilig, functionerend en droog onderkomen kan bieden.

Hoewel het onderhoud van een dergelijk complex een doorlopend proces is, heeft de Vastenaktie ervoor gezorgd dat met de steun die zij het KGVI heeft gegeven het groot onderhoud voor een groot aantal jaren is afgedekt en gedaan. Dat maakt dat het KGVI centrum kan blijven doen waar ze voor is, het opvangen, steunen en begeleiden van deze fantastische kinderen die in een land als Zimbabwe op dit moment weinig, en in sommige gevallen zelfs helemaal geen alternatief hebben. Namens alle kinderen en de staf van KGVI nogmaals hartelijk dank voor de steun vanuit de federatie Levend Water (de R.K. kerken van Boskoop, Reeuwijk Dorp en Reeuwijk Brug) en de Vastenaktie!

 

 

Nieuw meubilair

Het centrum heeft een gemeenschappelijke ruimte waar kinderen na schooltijd en in weekenden verblijven. Deze ruimte heeft te weinig stoelen. De kinderen in een rolstoel hebben een zitplaats, maar de andere kinderen komen stoelen tekort. De aanwezige stoelen zijn bovendien versleten. De Marthe van Rijswijck Foundation maakt het mogelijk om 36 stoelen te laten maken.


Ga naar navigatie