Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Jabulani Kids Nieuws

Sponserloop Comeniusschool Zeist

Op vrijdag 13 maart 2020, de allerlaatste dag vóór de schoolsluiting vanwege Corona, werd er op de Comeniusschool in Zeist een sponserloop gehouden voor het goede doel. Elk jaar worden er door de kinderen goede doelen aangedragen en dan wordt er gestemd welk goed doel gekozen wordt voor de sponserloop van de bovenbouw. Dit jaar is dat Stichting Jabulani Kids Zimbabwe geworden!! De kinderen moesten zoveel mogelijk rondjes lopen om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Dit was ontzettend goed gelukt en iedereen heeft erg goed zijn best gedaan. In verband met de Corona werd het geld wat later naar school gebracht, maar inmiddels is bekend hoeveel er is opgehaald en dat is maar liefst een bedrag van €6069,02!! Fantastisch! Zeker in deze moeilijke tijd kan KGVI dit erg goed gebruiken en kunnen ze hier weer mooie dingen mee doen. Dus veel dank aan de kinderen van de Comeniusschool in Zeist!

2017

Juli 2017
King George VI wordt 60, doneer voor een cadeau!

Het King George VI centrum viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. Stichting Jabulanikids Zimbabwe wil de kinderen en medewerkers van het centrum daarom een cadeau geven: 2 draadloze microfoons en opladers op zonne-energie. Zo kunnen hun voorstellingen en bijeenkomsten doorgaan ondanks de “power cuts” (stroomstoringen) in Zimbabwe.  Volgende week vertrekken bestuursleden Cor en Nelleke en twee leden van de Raad van Advies, Willemijn en Hilda naar Bulawayo om het verjaardagsfeest met hen te vieren. Ze lopen mee met de ‘Never Give Up March’ door de stad en ze wonen de grote KGVI show bij in het Bulawayo theater. Tijdens deze show willen ze het geschenk overhandigen.

Hopelijk ook dankzij uw donatie.


Rekeningnummer NL71RABO0384227708
t.n.v. stichting Jabulani Kids Zimbabwe te Utrecht

o.v.v. cadeau KGVI 60 jaar

 

Januari 2017
Sparen voor Innocent

In het voorjaar van 2016 is de actie “sparen voor Innocent” gestart op de Martin Luther Kingschool in Maartensdijk.  De actie werd gestart met een interactieve les over Zimbabwe en over kinderen met een beperking. De kinderen van de Martin Luther Kingschool konden ervaren hoe is het om je voort te bewegen in een rolstoel en om te schrijven met je mond als je geen handen hebt om mee te schrijven. Daarnaast konden ze muziek maken op Afrikaanse muziekinstrumenten,  proberen iets op het hoofd te dragen tijdens het lopen en maakten ze kennis met de kinderen van KGVI via een filmpje. De kinderen waren heel enthousiast.

Hilda cheque sparen voor InnocentHet project waar de kinderen van de Martin Luther Kingschool voor gingen sparen was de operatie van Innocent. Innocent is een wees en woont, revalideert en gaat naar school in het King George VI centrum in Zimbabwe. Door een aandoening kan hij zijn beide handen niet gebruiken. Met een operatie is het mogelijk dat de handen van Innocent recht gezet worden en dat hij zijn handen beter kan gebruiken en kan leren schrijven.

Tot en met kerst 2016 werd er door de kinderen gespaard voor dit doel. Samen met de kerstcollecte tijdens de kerstviering van de MLK-school werd er in totaal €1250,- opgehaald. Op vrijdag 23 december nam Hilda van der Stok namens Stichting Jabulani Kids Zimbabwe de cheque in ontvangst uit handen van Arjan Dam, de directeur van de Martin Luther Kingschool. Het bedrag was nog niet voldoende om de operatie te bekostigen, maar nog dezelfde dag werd het tekort aangevuld door een gulle donateur.  Zo kregen we voor de kerst een mooi cadeau: Innocent kan geopereerd worden!

We zijn alle kinderen en ouders en de gulle donateur ontzettend dankbaar voor het prachtige bedrag dat bij elkaar is gespaard. Bedankt!

Klik hier voor een leuk artikel in De Vierkant, de lokale krant van de gemeente De Bilt


Doneren via Doelshop.nl

Deze week is Doelshop.nl  gelanceerd, de verbeterde versie van Goededoelshop.nl. Het is nu nog makkelijker geworden om te doneren door producten te kopen via Doelshop.nl. Via Doelshop.nl is het mogelijk om te shoppen bij ruim 300 bekende webshops. Webshops als Bol.com en Zalando, maar ook de zorgverzerkering of energieleverancier.    Inloggen is niet meer nodig om een doel te kiezen. Je kunt dit wel als extra doen als je een terugkoppeling wil van jouw donatie.     Ga naar jabulanikids.doelshop.nl, ga opzoek naar jouw product of merk, bestel en doneer gratis. 

 

 

2016

Augustus 2016:
45 jaar getrouwd

Op 1 juli 1971 traden Gerrit en Gerda van der Stok in het huwelijk. Na 45 jaar zijn ze nog gezond samen. Dit was een reden voor een feestje. Op 1 juli gaven ze een gezellig tuinfeest ter ere van hun 45-jarig huwelijk. Ze vroegen geen kado's, maar daarvoor in de plaats konden de gasten wel een donatie doen voor jkz. De opbrengst was € 1.130,-. Een super mooi bedrag. Gerrit en Gerda, ontzettend bedankt!

 

Februari 2016:
Martin Luther Kingschool in Maartensdijk spaart voor operatie Innocent

Het nieuwe project van de goede-doelen-pot op de Martin Luther Kingschool (MLK) in Maartensdijk is de operatie van Innocent Fana. Maandag 8 februari 2016 hebben alle kinderen op de MLK school met Innocent kennisgemaakt. Sindsdien hangt er in elke klas een grote foto van hem, zodat ze niet vergeten waar ze voor gaan sparen.
Innocent is een wees en woont, revalideert en gaat naar school in het King George VI centrum in Zimbabwe. Door zijn aandoening zijn zijn beide handen vergroeid.  Met een operatie kunnen  de handen rechter gezet worden, zodat hij ze beter kan gebruiken bij eten, schrijven etc.
Om de kinderen van de MLK school in Maartensdijk enthousiast te maken over KGVI en Innocent heeft Hilda van der Stok namens JKZ op maandag 8 februari in alle klassen een interactieve les gegeven.

 

 

De kinderen hebben aandachtig gekeken naar de film van KGVI. Ze waren onder de indruk van wat de kinderen in hun rolstoel allemaal konden. Ze vonden het ook zielig, maar zagen ook hoe blij en actief de kinderen in KGVI zijn. Dat Zimbabwe 10 uur vliegen hier vandaan is vonden ze wel ver en dat de kinderen van KGVI ondanks hun handicap ook voetballen en rennen vonden ze  heel interessant.


In groep 8 werden kritische  vragen gesteld en de kleuters waren blij met de mooie kleurplaat die ze kregen. Na het filmpje en de gesprekjes werd het tijd om dingen te gaan ervaren.  De kinderen hebben geprobeerd met een pen in de mond iets op papier te schrijven of te tekenen. Want ja, als je je handen niet kunt gebruiken hoe kun je dan schrijven of tekenen? De kinderen konden ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of om met krukken te lopen. Daarnaast konden ze muziek maken op  Afrikaanse muziekinstrumenten zoals de marimba, mbira of drum. En hoe is het om met iets op je hoofd te lopen? Want hoe doen ze dat nu in Afrika? Het bleek allemaal moeilijker dan ze dachten. Tot slot konden de kinderen vragen stellen aan Innocent: “Wat is je talent?, Hoe oud ben je? Hoe is het om gehandicapt te zijn?, Hoe ziet je dag eruit?”.  Leuke en mooie vragen waarop Innocent zelf antwoord zal geven. De vragen toonden de interesse en nieuwsgierigheid van de kinderen.
Elke klas heeft zijn eigen collectebusje als spaarpot gekregen, dus het sparen kan beginnen. We hopen aan het eind van het jaar voldoende geld te hebben gespaard, zodat Innocent geopereerd kan worden.

 

 

2015

Oktober 2015: Lesmarathon op Gymnasium Haganum brengt ruim 3500 euro op

Op 2 oktober was het zover, ongeveer 50-60 leerlingen uit de klassen 5 en 6 van het Gymnasium Haganum volgden, nadat de rest van de school naar huis ging voor het weekend, extra lessen tot zaterdagochtend 8 uur. Deze lessen werden gesponsord door ouders, buren en vrienden. Naast de intensieve lessen was het ook een gezellige boel. Een van de activiteiten was een Skype call met een aantal kinderen van het KGVI centrum in Bulawayo. Er werd informatie gedeeld en er werden grappen gemaakt. Ook voor de leraren een geweldige klus. Les geven om 3 uur in de ochtend aan een groep vermoeide leerlingen is een enorme uitdaging. Maar het is gelukt om wakker te blijven. Met hulp van de school en de sponsors die cola, koffie, broodjes en beleg doneerden. Leraar Tim den Hollander had het allemaal goed gecoördineerd met een comité van ongeveer 10-15 leerlingen. Een volgende lesmarathon voor 2016 is al toegezegd en ondertussen maakt het Haganum zich op voor de Kerstactie, waarvan de opbrengst ook voor Jabulanikids zal zijn. Veel dank, geweldig om te zien hoe jonge mensen in Nederland (en hun leraren) zich inzetten voor hun leeftijdgenoten in Zimbabwe.

 

Oktober 2015: Dankzij Nature’s Cross 25 rolstoelen voor King George VI

Begin oktober werd voor de eerste keer de Nature's Cross georganiseerd. Een geweldig event waarbij geld ingezameld wordt voor het goede doel. Jabulanikids Zimbabwe  is supertrots dat zij als een van de goede doelen is gekozen! Het was een fantastische Cross met een groots resultaat. Tezamen is er met alle activiteiten bij elkaar zo’n 1650km gewandeld, gerend en gecrosst.  Hiermee is er een recordbedrag opgehaald, waarvan een deel voor de aanschaf van 25 rolstoelen voor Jabulanikids in Zimbabwe.
Met de sportieve activiteiten als basis, is deze dag uitgegroeid tot een Nature’s Pride feest waarbij er eigenlijk geen keuze is, je wilt er gewoon bij zijn.  Van springkussens en watervertier in de herfstzon, via borrel en buffet tot een spetterende finale die ook dit jaar weer langer doorging dan gepland. 

We vonden het fantastisch en bedanken iedereen, deelnemers, vrijwilligers en donateurs, die zich voor deze dag heeft ingespannen uit de grond van ons hart. De rolstoelen zijn zo nodig en dankzij jullie tomeloze inzet kunnen de kinderen zich weer verplaatsen in rolstoelen waarin ze goed en veilig zitten. 

 

Juli 2015 Nijmeegse Vierdaagse

Edith Denisse liep de Nijmeegse vierdaagse voor JKZ. Een geweldige prestatie waarmee zij 925 euro heeft opgehaald. Een bijdrage voor een auto die ingezet wordt voor het "outreach" therapie programma van het KGVI centrum. Kinderen uit de omgeving van Bulawayo worden hierbij thuis bezocht door therapeuten van KGVI voor therapie in hun eigen omgeving. Lees  hieronder haar verhaal:

Het Vierdaagse kruisje is binnen; vier maal 40 km gelopen!
Deze vierde Vierdaagse is boven verwachting goed gegaan: geen blaren doordat mijn voeten professioneel waren ingetapet.
Geen spierpijn door warme douche, een professionele massage van Hilda van der Stok op de rand van de stoep op dag 2 en natuurlijk een (te korte) nachtrust en een goed maal.
Maar wie zegt dat het een makkie is: geloof het niet, het is taai. De voeten worden moe en de korte nachten gaan tellen op dag drie en vier. Een misstap ligt op de loer, de coördinatie neemt af.
We starten afwisselend om 06.00 u of heel vroeg: 05.00 u met altijd 25 min. wachttijd om langs de start te komen.
De lange rijen voor de toiletten onderweg (wachten kost de dames dagelijks 45 minuten staan!) waren een gruwel, ondanks alle moeite van de organisatie het snel en zo schoon mogelijk te laten verlopen. Maar we vonden onze weg. De organisatie van zo'n evenement is  bewonderenswaardig.
De studenten die luid en dronken elke ochtend ons uitzwaaiden en een stukje meeliepen, werkten als een marsreep; even veel energie en dan weg...maar leuk.

Onderweg mooie kleine internationale ontmoetingen. Het lukt om nu en dan volop te genieten van de prachtige omgeving; de zon over het water bij Mook, de heuvels bij Groesbeek, het groene boerenlandschap rondom Cuijk nadat we de pontonbrug zijn overgestoken. De ontvangst in alle plaatsen; Bemmel, Wychen, Linden, maar vooral in Cuijk en Nijmegen was indrukwekkend, had soms kippenvel door de warmte heen.
Onze gastvrouw kookte die dagen de sterren van de hemel: 3 gangenmenu inclusief professionele appelnotencake voor onderweg.

Het blijft een bizar fenomeen om als weldenkend mens zomaar zo'n lange afstand te gaan lopen. Maar het is een evenement waar ik aan terugdenk met een glimlach, beseffend dat velen van jullie hiermee Jabulani kids enorm steunen.

Samen halen we 925 euro op, een bijdrage voor een Pickup truck waarmee kinderen met een lichamelijk handicap bezocht kunnen worden door therapeuten van het King George revalidatiecentrum VI. Kinderen die in de omringende dorpen van Bulawayo, Zimbabwe wonen.

Heel veel dank voor jullie support!

 

2014

December 2014    Best wishes for 2015!  

Namens de kinderen en medewerkers van King George VI centrum willen wij iedereen bedanken voor zijn inzet en donaties in 2014. Als dank voor alle donaties heeft King George VI centrum een filmpje gemaakt waarin zij een beeld geven van de activiteiten van het afgelopen jaar.

https://www.youtube.com/watch?v=aFE4xE6K8Xg&feature=youtu.be

Wij wensen iedereen een gezond en gelukkig 2015!

Augustus 2014  De halve marathon van Vlieland

Op 10 augustus begon ik aan een grote uitdaging: de halve marathon van Vlieland. Ik had nog nooit een halve marathon gelopen, dus nam ik de uitnodiging van een vriendin aan. Ik zou het echt een prestatie vinden, als ik hem zou uitlopen. Daarom bedacht ik dat ik wel wat extra motivatie en beloning kon gebruiken van mijn vrienden, collega’s en familie. Ik ging van start met mijn voorbereidingen met als stok achter de deur ze me zouden sponsoren voor JKZ en KGVI als ik de finish zou halen.

Het was ontzettend leuk om te ervaren hoe positief iedereen was om me te sponsoren, het hielp me echt om door te zetten.

Met windkracht 6, bewolking maar bij een prima temperatuurtje ging ik met honderden mensen van start. De route ging via de duinpaden over het hele eiland heen. Het was een prachtige parcours met heel veel enthousiaste toeschouwers langs de kant. Het was zwaar en ver, maar het ging heel goed. Zo goed dat ik zelfs op het laatst nog kon versnellen en sprintend de finish over kon gaan. Wat was ik blij dat ik er was, wat een overwinning. En mijn tijd? 1 uur en 47 minuten!

De sponsoring heeft 610 euro opgebracht. Een super mooi bedrag, waar ik al mijn sponsoren enorm voor wil bedanken.

Lieve groet,
Hilda van der Stok

 

 

Juni 2014
Kerstpakkettenactie Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio

Op vrijdag 27 juni jl. heeft Maaike Fransen namens de stichting een cheque van € 650,- mogen ontvangen van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio! Dit bedrag is opgehaald tijdens de kerstpakkettenactie van 2013. Rob Fransen, werkzaam op het onderwijscentrum de Twijn, heeft zich voor deze actie ingezet en overhandigde ons de cheque.  

Rob heeft vorig jaar een bezoek gebracht aan het King George VI centrum. Na dit bezoek heeft hij samen met zijn partner een actie opgezet voor JKZ door het maken en verkopen van de GiroFravo hangers.  

Rob, heel erg bedankt voor het initiatief om JKZ voor te dragen in deze kerstpakkettenactie. Wij bedanken alle medewerkers van het OOZ die zijn of haar kerstcadeau geschonken heeft. 

Klik hier voor meer informatie.

28 juni: SWEAT FOR JKZ

Sweat for JKZ op 28 juni 2014 was een enorm groot succes. Maar liefst 14 deelnemers vertrokken met zonsopgang vanuit Huizen om het rondje IJsselmeer op de fiets te volbrengen. En dat is gelukt. In totaal is er 4634 km gefietst!

Sweat for JKZ

Want eerder dan verwacht konden wij Ton Bontekoe, Martijn Bouma, Renée Detollenaere, Derk Fontein, Arjan Kalkhoven, Gert Liefting, Heske Ausum, Diederik Schregardus, Christian Slot, Bas Torrenga, Laurens van Boven, Johan van der Werf, Richard van der Wouden en René Wouters verwelkomen bij de finish. Moe maar zeer voldaan. 

Allemaal even enthousiast over de prachtige route, de perfecte catering, de gezellige muziek en zorg van de volgauto maar vooral ook het weer. Want het lukte om de buien te ontwijken en doordat de wind halverwege draaide hadden ze deze langer in de rug dan verwacht. 

Een topprestatie van deze 14 toppers die allemaal gesponsord zijn door vrienden, familie, kennissen en bedrijven. Via diverse kanalen is er al geld binnengekomen en nog steeds druppelen de sponsorbedragen bij ons binnen. Op dit moment staat de teller op € 8000 euro. Een fantastisch bedrag natuurlijk, waar we ongelooflijk blij mee zijn. U kunt alvast in training, want volgend jaar zullen we wederom een Sweat for JKZ organiseren!

Bekijk de samenvatting van deze geweldige dag! https://www.youtube.com/watch?v=iexpU5doEdM

 

Methembe Story - a change that brought a smile  

Methembe is geboren met arthrogryposis, een standsafwijking van verschillende gewrichten zoals in zijn enkels en polsen. Verschillende operaties hebben het mogelijk gemaakt dat Methembe weer mee kan rennen met zijn vrienden en weer kan schrijven.  

Zijn verhaal in onderstaand filmpje is een prachtig voorbeeld van het nut van elke donatie!   http://www.youtube.com/watch?v=UpiF0DVSuR8&feature=youtu.be

Februari 2014

Woensdag 12 februari zijn 2 bestuursleden, Cor en Nelleke, op bezoek geweest bij het Gymnasium Haganum in Den Haag.  Zij werden ontvangen door leerlingen van klas V die zich met veel enthousiasme hebben ingezet voor de kerstactie. Stichting Jabulani Kids Zimbabwe ontving een cheque van € 2.115,- . Een geweldige opbrengst waarvoor wij iedereen die zich hiervoor heeft ingezet enorm willen bedanken.

Hieronder een stukje uit de nieuwsbrief Gymnasium Haganum.

(van dhr. T. den Hollander, begeleider kerstactie)

 

In de weken voor de kerstvakantie zijn er door een aantal leerlingen uit klas V verschillende acties georganiseerd om geld op te halen voor het goede doel. Ook dit jaar werden er in de prachtig versierde aula de inmiddels wel bekende zuurstokjes, taarten en lootjes voor de loterij verkocht. De opbrengst van de loterij komt ten goede aan Jabulani Kids. Jabulani Kids is een stichting die het centrum ‘King George VI’ in Bulawayo in Zimbabwe steunt. King George VI is de enige school voor gehandicapte kinderen in Zimbabwe.

Na een week hard werken door circa tien vijfdeklassers, die onder leiding stonden van Juliëtte Bollemeijer en Marjolijn Nagelkerke, bleek er uiteindelijk maar liefst €2115,- te zijn opgehaald.

Afgelopen week kwamen vertegenwoordigers van Jabulani Kids om de cheque van de organiserende leerlingen in ontvangst te nemen. Via een Skypeverbinding was er zelfs contact met de kinderen in Zimbabwe, die uiteraard erg blij waren met het mooie bedrag.

Mede namens de organisatie van de kerstactie, en natuurlijk namens Jabulani Kids en de kinderen in Zimbabwe, wil ik alle ouders en leerlingen bedanken voor hun steun tijdens de kerstweek!

Februari 2014 Schoorl Run

Zondag 9 februari liep Mirjam Tervoort maar liefst 21 kilometer tijdens de Schoorl Run 2014. Door weer en wind haalde zij een eindtijd van 2.15.12 Vele sponsors hebben haar gesteund middels een donatie aan de Stichting Jabulani Kids Zimbabwe. Mirjam, bedankt voor deze geweldige prestatie en dank aan alle sponsors en de bikkels langs de kant!

 

Januari 2014

Het bestuur van Stichting Jabulani Kids Zimbabwe, leden van de Raad van Advies en vrienden van de stichting hebben dit jaar weer namens Nature’s Pride meegelopen met de jaarlijkse Wollebrandcross. Stichting de Wollebrandcross organiseert jaarlijks (sport)evenementen in het Westland waarvan de opbrengst gaat naar verschillende goede doelen in binnen- en buitenland. Onze trouwe donateur Nature’s Pride zorgde weer voor een grote donatie aan deze actie. Dit jaar geen sneeuw, maar wel een mooie wandeling langs de glastuinbouw en wateren van het Westland. Iedereen bedankt voor zijn sportieve inzet.

2013

Kerstgroet uit King George VI

Bekijk het filmpje met de kerstgroet vanuit King George VI (KGVI). De film gaat over wat het afgelopen jaar bereikt is op KGVI, met een kerstgroet en bedankje vanaf 6.14 minuten.

Veel kijkplezier!

 

Goede Doel Shop; Stichting Jabulani Kids Zimbabwe is doel van de maand!

Deze maand is Stichting Jabulani Kids Zimbabwe het doel van de maand bij de Goede Doel Shop. Via Goede Doel Shop kun je doorklikken naar ruim 300 bekende webwinkels (o.a. Hema, Intertoys, Zalando, Media Markt, Bol.com, Thalys, Cheap Tickets en nog veel meer). Per aankoop gaat er een donatie naar een goed doel naar keuze. Dit kost niets extra.

Alle donaties die in de maand oktober gedaan worden gaan naar Jabulani Kids Zimbabwe!

Kijk voor meer informatie op http://goededoelshop.nl/

Goede Doel Shop

15 juni: Sweat for JKZ

Op zaterdag 15 juni heeft Ton Bontekoe (lid van de Raad van Advies) samen met een groep fiets-fanatiekelingen een rondje Zuiderzee. 300 kilometer, gefietst op de racefiets in een dag. Dit hebben ze niet voor niets gedaan, ze hebben zich laten sponsoren voor JKZ. Het was een prachtige en te gekke dag bikkelen voor Stichting Jabulani Kids met het rondje IJsselmeer op de fiets! zo schreef Ton Bontekoe. Wij als bestuur zijn de groep fiets-fanatiekelingen dankbaar voor hun inzet!

Voor een impressie zie hier het filmpje

 

Sweat for JKZ

 

Juni: Schoon water en zonnecollectoren dankzij giften Wilde Ganzen en Adessium

Met dank aan Adessium en Wilde Ganzen krijgt het KGVI centrum de beschikking over voldoende schoon water en zonnecollectoren. Adessium heeft vorig jaar 15.000 euro gedoneerd. Wilde Ganzen heeft dit bedrag onlangs met de helft verhoogd. Hierdoor is er nu 22.500 euro beschikbaar voor twee zaken waar het centrum grote behoefte aan heeft:

Ten eerste een waterpomp om voldoende water te hebben voor de meer dan honderd kinderen die in het centrum wonen. De stad Bulawayo heeft grote moeite om voldoende zuiver drinkwater naar zijn inwoners bewoners te krijgen. Hierdoor heefthet centrum regelmatig geen water, soms dagenlang.

Ten tweede heeft KGVI behoefte aan warm water zodat de kinderen zich kunnen douchen.  Het opwarmen van water is erg duur maar de gift van Adessium en Wilde Ganzen kunnen zonnecollectoren worden geïnstalleerd. Deze collectoren en de waterpomp zorgen ervoor dat het centrum veel duurzamer wordt.

De komende tijd zal het KGVI centrum de waterpomp aanleggen en de zonnecollectoren aanschaffen en installeren. Zo kunnen de kinderen in het centrum hopelijk komende winter nog genieten van warm water onder de douche. JKZ wil beide organisaties hartelijk bedanken voor hun steun!

 

Wilde Ganzen

 

 

 

April: Tennis Court Launch

Goed nieuws van KGVI! Een donatie van de Britse Ambassade heeft het mogelijk gemaakt dat er een tennisbaan is gekomen op het KGVI centrum. Wekelijks gingen een paar leerlingen met de schoolbus naar de tennisbaan van Bulawayo. Dit zorgde voor extra reiskosten en  was alleen mogelijk voor een select groepje leerlingen.  Door een tennisbaan op het terrein van KGVI krijgen alle leerlingen de kans om kennis te maken met deze sport. Shepherd is op dit moment het grote voorbeeld en een motivatie voor iedereen om nieuwe talenten van zichzelf te ontdekken. Shepherd speelt rolstoeltennis op landelijk niveau en was in 2012 17e van het WK rolstoeltennis voor junioren. Het tennisveld geeft hem de mogelijkheid om dagelijks te trainen en op deze manier nog meer ervaring op te doen. Zijn grote droom is natuurlijk Rio 2016!

Tennis Court Launch

Shepherd hits the first ball!

 

26 januari: Wollebrandcross

Zaterdag liep het bestuur van Stichting Jabulani Kids weer mee met de Wollebrandcross. Stichting de Wollebrandcross organiseert jaarlijks (sport)evenementen in het Westland waarvan de opbrengst gaat naar verschillende goede doelen in binnen- en buitenland. De afsluiting van anderhalve maand evenementen is de Van den Bos Wollebrandcross. Samen met veel personeel van Nature´s Pride, familie, bevriende bedrijven hebben we meegelopen met deze cross. Nature´s Pride, een bedrijf gespecialiseerd in het importeren, exporteren, rijpen, verpakken en distribueren van exotische groenten en fruit, is al jaren onze grote sponsor. Zij hebben er in 2010 voor gezorgd dat wij het grote doel mochten zijn van de Wollebrandcross.

 

Wollebrandcross 2013 Jabulani foto 1 Wollebrandcross 2013 Jabulani foto 2 Wij hebben genoten van een mooie winterse wandeling en zullen er volgend jaar zeker weer bij zijn!


2012

December 2012:  A wonderful Christmas and best wishes for 2013 from KGVI!

Deze week ontvingen wij een nieuwsbrief en het volgende filmpje van KGVI. Het filmpje is gemaakt door Marvelous Mbulu en Farai Mabhande, medewerkers van het centrum. Het is een bedankje aan al onze donateurs.

Nieuwsoproep voor kerstpakketten

De zomer ligt achter ons, de herfst en de feestdagen liggen alweer in het verschiet de komende maanden. Een tijd van gezelligheid, warmte van het haardvuur, naastenliefde en kerstcadeaus. Ook een tijd van kerstpakketten en kerstdonaties.

 

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er best veel bedrijven zijn die een speciaal rond deze tijd kerstdonaties doen aan goede doelen, of  personeel de mogelijkheid geven om in plaats van een kerstpakket aan een goed doel te schenken. Wilt u eens informeren bij uw werkgever of er mogelijkheden zijn en Jabulani Kids Zimbabwe onder de aandacht brengen.

 

Wij kunnen uiteraard zelf contact opnemen met de verantwoordelijke binnen uw organisatie maar wij stellen uw bemiddelende rol zeer op prijs. Een mooie gedachte om juist aan het einde van het jaar nog eens aandacht te vragen voor de basisbehoeften van King George VI, want daar zijn voedsel, kleding, schoolboeken en medicijnen nog steeds niet zo vanzelfsprekend als bij ons.

Namens de kinderen van King George VI alvast hartelijk bedankt voor uw hulp.  

 

 

2011

November 2011: Bestuur JKZ bezoekt King George VI

In de eerste week van november 2011 zijn vier bestuursleden van Jabulani Kids op bezoek geweest bij het KGVI centrum in Bulawayo. Voor Hilda, Nelleke en Cor was het een weerzien, voor Mirjam haar eerste bezoek aan het centrum. Het was alweer vijf jaar geleden dat bestuursleden naar Zimbabwe waren geweest. En ondanks alle moderne communicatiemiddelen blijft het belangrijk om zo af en toe met eigen ogen te zien wat er zoal gebeurd is met de fondsen waarmee Jabulani Kids het KGVI centrum steunt.

 

Nou, dat viel niet tegen! In vergelijking met de algemene toestand in Zimbabwe zelf, lijkt het KGVI centrum een oase van rust en welvaart. Nou ja, 'welvaart' is wat te sterk uitgedrukt, want ook nu nog is overleven een dagelijks gevecht. Maar vergeleken met vijf jaar geleden staat het centrum er beter voor: er worden weer twee nieuwe klaslokalen gebouwd; er is nu een goed ingericht computerlokaal; sommige kinderen spelen rolstoeltennis; de oude binnenbadruimte is verbouwd tot een mooi handenarbeidlokaal; het buitenbad is dichtgegooid en dient nu als strandvolleybalterrein; en kinderen doen werkervaring op in een naaiatelier en een kapsalon. En dan is er natuurlijk de nieuwe schoolbus, dankzij de Wollebrandcross.

 

  rolstoel tennis       

Meer in het algemeen is ook een aantal dingen verbeterd in Zimbabwe: de introductie van de Amerikaanse dollar heeft gezorgd voor prijsstabiliteit, maar heeft tegelijkertijd alles veel duurder gemaakt. Voor het KGVI centrum zijn daardoor vooral de salarislasten enorm gestegen. Die bedragen nu ongeveer 60% van alle uitgaven. Gelukkig betaalt de Zimbabwaanse overheid nu een klein deel van de salarissen van de therapeuten.

 

Ook ontvangt het centrum, hoewel onregelmatig, huur van het ministerie van Onderwijs: de KGVI school is officieel een overheidsschool en huurt haar klaslokalen in het gebouw van het centrum. En de directie van het centrum is erin geslaagd ook andere donoren te vinden, onder andere in de Verenigde Staten (mede als gevolg van de reis naar Hollywood door Prudence) en in Engeland. Ook UNICEF doneert. Dat neemt gelukkig een beetje druk weg van Jabulani Kids: er zijn jaren geweest waarin de bijdragen van Jabulani Kids driekwart van de uitgaven van KGVI bedroegen.

 

Desondanks blijven fondsen hoog nodig; met de directrice Inez (geheel rechts op de rechterfoto) en met andere stafleden bespraken wij tijdens ons bezoek hun (en onze) plannen voor de toekomst. Een lijst met grote en kleine toekomstige projecten staat op onze website. Ook de rol die de vrijwilligers van Jabulani Kids spelen op het centrum wordt enorm gewaardeerd. Het was stimulerend om te zien hoe, ondanks alle tegenslagen en moeilijkheden van de afgelopen jaren, de staf en de leiding van het centrum hun schouders eronder blijven zetten!

 

De ontvangst door zowel staf als kinderen was overweldigend. Zelfs de allerkleinsten hadden een liedje, dansje, of ander welkom voorbereid. Aan het einde van de week werd het Jabulani Kids bestuur als afscheid bedankt met een wervelende show van dans en muziek, verzorgd en georganiseerd door tientallen kinderen van de school. Klap op de vuurpijl was een verjaardagstaart (Jabulani Kids bestond in 2011 tien jaar dit jaar) ter grootte van een flinke tafel...!

 

Al met al was het een zeer geslaagd bezoek.

Wollebrandcross

De laatste zaterdag van januari staat in het teken van de Wollebrandcross. Dit is een grote sponsoractie in het Westland met tal van activiteiten om geld op te halen voor goede doelen. Dit jaar liep het bestuur van Jabulani Kids voor de vierde keer mee met onze grote sponsor Nature's Pride. Samen met een groot team, met veel personeel van Nature’s Pride, familie, bevriende bedrijven en andere supporters van dit geweldig initiatief hebben we geld opgehaald voor verschillende goede doelen!

 

Twee jaar geleden was onze stichting een van de goede doelen van de Wollebrandcross. Met de opbrengst hebben we het KGVI centrum kunnen steunen met een nieuwe rolstoelbus. Het bedrag dat in 2012 werd opgehaald is weer groter dan de vorige keer. Het was een supergezellige dag waarmee we met zijn allen de medemens in onze samenleving hebben kunnen steunen.

 

 

Afscheid Hilda van der Stok   

Afgelopen jaar nam het bestuur van JKZ afscheid van Hilda van der Stok. Hilda heeft JKZ mede opgericht en is daarna elf jaar lang bijzonder actief geweest in het bestuur. Jarenlang was zij onze penningmeester en vicevoorzitter. Hiermee had zij een cruciale rol binnen de stichting. Gelukkig blijft zij actief via de Raad van Advies. 

Hilda

Hilda: "Eind 2011 heb ik besloten om na 11 jaar  te stoppen als bestuurslid van JKZ. Met pijn in mijn hart, want JKZ voelt wel als ons “ kindje”, dat ik geboren heb zien worden, dat ik meegeholpen heb om vorm te geven en te laten groeien. Het voelt natuurlijk ook een beetje als in de steek laten, maar JKZ en KGVI zullen altijd een bijzonder plekje in mijn hart houden. Via de Raad van Advies wil ik betrokken blijven en het dus niet helemaal loslaten. Het was een mooi afscheid waar ik met heel veel plezier op terug kijk. "


Cor Hacking (voorzitter) 

14 DECEMBER: Merry Christmas everybody!

kerst2011

De kinderen van KGVI hebben speciaal voor alle medewerkers van Nature's Pride een filmpje opgenomen om hen fijne feestdagen te wensen. Het is zo een aandoenlijk filmpje dat we het voor iedereen willen laten zien, want natuurlijk wensen de kinderen van KGVI een gelukkig kerstfeest voor al onze donateurs! Geniet van het filpmje, gemaakt door een van de oud studenten die zich aan het specialiseren is in video's maken en bewerken.

Merry Christmas!

 

13 NOVEMBER: Jubileum viering Stichting Jabulanikids Zimbabwe

Stichting Jabulani Kids Zimbabwe bestaat tien jaar!

Op 13 november was het zover! We zijn ontzettend trots en blij dat zovelen van u samen met ons het 10 jarige jubileum van Jabulanikids hebben gevierd.

Na het ontvangst hebben we de film iThemba gekeken, wat een geweldige reacties hebben we daarop gekregen. De film geeft inderdaad een erg goed beeld van het KGVI centrum en het leven zoals het daar is. Wat misschien nog wel belangrijker is is dat het enthousiasme en de overlevingszin van de kinderen van het centrum zo goed naar voren komen. Dat kunnen we zelf nooit met gesproken woord zo mooi overbrengen.

De film werd afgesloten met een borrel, heerlijk even de tijd te hebben om bij te praten over hetgeen er de afgelopen 10 jaar is gebeurd, welke hobbels we samen met het KGVI centrum hebben moeten nemen en hoe het nu gaat.

We zijn erg trots dat we deze middag hebben kunnen organiseren met steun van van anderen.Ons streven om dit te organiseren zonder daarvoor geld van Jabulanikids te gebruiken is gehaald.

We willen u nogmaals bedanken voor uw steun de afgelopen 10 jaar, uw komst de 13e november en we hopen natuurlijk op uw steun voor de komende jaren!

Wilt u alle foto's bekijken van die middag ? Kijk dan even op ons picassa album.

 

SINGELLOOP BRENGT 1500 EURO OP VOOR JABULANI KIDS

Afgelopen zondag heeft een team van 10 lopers de hitte getrotseerd en 10 kilometers afgelegd in de binnenstad van Utrecht. Het was een gezellige happening en Jabulani Kids Zimbabwe heeft zich goed kunnen presenteren tijdens dit evenement. Niet alleen liepen Hilda en Saskia het hardst onder de vrouwen van alle deelnemende Goede Doelen, ook Niels heeft zich op ludieke wijze gepresenteerd. De laatse liep in Afrikaanse outfit al trommelend op zijn djembe het hele parcours.

We danken al onze sponsors voor het geweldige resultaat. Het streven is om volgend jaar wederom deel te nemen aan deze loop. Met als doel om onze persoonlijke records te verlagen en de opbrengst te verhogen.

Heeft u ook hardloopambities, laat het ons weten, we zullen u dan voor het volgende hardloopevenement tijdig uitnodigen.

Hilda 48.03, Saskia 52.06, Niels 57.5, Nico 52.42, Marjel 1.10.31, Ester 58.07, Heidi 1.07.44, Marlies 1.05.34, Maurilla 1.01.55 en Mirjam 1.07.43 dank voor deze topprestatie.

28 augustus 2011 - Hardlopen voor kinderrevalidatie centrum King George VI

Op zondag 25 september zal een team van enthousiaste hardlopers van stichting Jabulani Kids Zimbabwe zich stukbijten op de 10km tijdens de ABN AMRO Singelloop in Utrecht. Support is daarbij is onontbeerlijk en niet alleen in de vorm van enthousiaste aanmoedigingen vanaf de zijlijn. We laten ons graag belonen voor deze sportieve inspanning. Deze financiële beloning komt volledig ten goede aan het Children’s Rehabilitation and Learning Centre (KGVI) in Bulawayo, Zimbabwe. Dit centrum biedt onderwijs en revalidatie aan kinderen met een lichamelijke handicap of slechthorendheid. Stichting Jabulani Kids Zimbabwe ondersteunt het kinderrevalidatiecentrum financieel en met de werving van vrijwilligers.


24 juni 2011 - Foto's van de nieuwe playground gedoneerd door Marthe van Rijswijck Foundation

" Eind 2010 ondersteunde de Stichting Marthe van Rijswijck Foundation het project om de speeltuin op het King George VI centrum te renoveren en herstellen. Dit heeft geleid tot een geweldig resultaat waardoor de kinderen weer heerlijk kunnen klauteren en swingen op de nieuwe vrolijke en vooral veilige speelplaats. Namens alle kinderen willen we de stichting bedanken voor deze prachtige donatie"

playground 1  playground2

 

15 juni 2011 - Oecumenische Streek Gemeente Kortenhoef

Tijdens de pinksterdienst van de Oecumenische Streek Gemeente in Kortenhoef met voorganger Jacobine Geel is afgelopen zondag gecollecteerd voor Stichting Jabulani Kids Zimbabwe. Een inspirerende dienst met een fantastische opbrenst voor het King George VI centrum! We willen iedereen hartelijk danken voor hun bijdrage.

kerk Kortenhoef

eind mei 2011- Medisch Trainingscentrum Amersfoort roeit voor JKZ!

MTC logo

Het MTC Amersfoort heeft geroeid voor JKZ. In totaal is er 142.10 euro bijeen geroeid. Bedankt allemaal!

eind mei 2011- Verjaardagsgiften Suus van Breda voor JKZ!

Suus van Breda heeft haar gasten gevraagd een gift te doen aan Jabulanikids Zimbabwe ipv kado's. Wat een geweldig initiatief. Bedankt Suus en alle gasten namens de kinderen van KGVI.

23 mei 2011 - Jaarverslag 2010 gepubliceerd

Het jaarverslag van 2010 is gereed. Wat een ongelofelijk resultaat hebben we dankzij de steun van al onze donateurs, vrijwilligers en sponsoren bereikt! Het is bijna niet te bevatten. We hebben niet alleen ontzettend veel geld opgehaald waarop we enorm trots zijn maar er zijn ook veel vrijwilligers naar het centrum gegaan afgelopen jaar! We zijn blij en trots dat we dank zij uw steun zo mogen bijdragen aan een beter leven voor al die kinderen in het KGVI centrum. Dank u wel!

Weet u dat van iedere euro er daadwerkelijk 99,38 cent bij het KGVI centrum aankomt!

10 mei 2011 - Geboorte giften van Lela

Voor de geboorte van Lela hebben we als Jabulanikids Zimbabwe diverse giften mogen ontvangen. Welkom op de wereld Lela! Via deze weg willen we de ouders nn de gulle gevers ontzettend bedanken voor deze leuke en spontane actie. Heel veel geluk en genieten van deze mooie tijd en bedankt namens de kinderen van KGVI!

30 april 2011 - Koninginnedag 2011

Op het drukbezochte Bredewegfestival in Amsterdam heeft Nelleke (bestuurslid) samen met Alice en Janneke schattige gehaakte bloemen verkocht voor Stichting Jabulani Kids Zimbabwe. Niels lokte daarbij klantjes met zijn muziek. De oranje bloemen waren gehaakt door Eefje en Nelleke.

Een geweldige actie waar iedereen enthousiast op reageerde door een bloem te kopen en een donatie te geven voor KGVI. Binnen enkele uren waren alle bloemen uitverkocht. Het heeft ons 360 euro opgebracht: een heel mooi bedrag waar we alle kopers en gulle gevers voor willen bedanken! Uiteraard Eefje bedankt voor al haar intensieve haakarbeid.

26 april 2011 - Verandering Postbusnummer Stichting Jabulanikids Zimbabwe

Per 1 mei a.s. zal Jabulanikids Zimbabwe een ander postbusnummer krijgen. Ons nieuwe postbusnummer is:

Postbus 15399 - 1001 MJ - Amsterdam

16 april 2011 - Donatie van giften ter ere van 70 jarige verjaardag

Els heeft tijdens haar 70 jarige verjaardagsfeest op 16 april de gasten gevraagd om een bijdrage voor het Jabulanikids en Wi Oso. We zijn ontzettend verheugd en blij verrast met de geweldige gift waarin dit heeft geresulteerd. Bedankt Els en natuurlijk al je gasten voor deze gulle gave!

15 februari 2011 - Dobla BV doneert aan JKZ

Dobla B.V. uit Heerhugowaard (een groothandel in chocoladecoraties) heeft haar gereserveerde budget voor goede doelen aan Jabulani Kids Zimbabwe gedoneerd. Wij danken de directie van Dobla B.V., en Claudine Koppes die onze stichting onder de aandacht heeft gebracht bij de directie. Namens alle kinderen van KGVI bedankt voor deze geweldige bijdrage.

Dobla logo 

14 februari 2011 - Elfstedentocht voor Jabulanikids!

Weissensee

De eindstand van de Elfstedentocht is bekend, het fantastische bedrag van 1610 euro is bijelkaar geschaatst door Ton en Johan! Bedankt nogmaals jongens en ook bedankt voor de fourage en aanmoedingingsploeg!

01 februari 2011 - Elfstedentocht Weissensee voor Jabulanikids!

Johan van der Werf en Ton Bontekoe rijden vandaag de Elfstedentocht voor Jabulanikids. Ton heeft een ongelofelijke race gereden met een gemiddelde van 26.11 km is hij gefinished in 7.38 uur. Wat een ongelofelijke topprestatie! Johan heeft ook een toprit gereden en een persoonlijk record gevestigd!! Respect van ons allemaal voor deze heldenprestatie. Dank je wel jongens.

Ton in startnummer 5880 staat hier klaar voor de start

IMG_5957.jpg

 

AGV1846.jpg

 

29 januari 2011 - JKZ loopt mee met de Wollebrandcross.

Afgelopen jaar waren we als Jabulanikids Zimbabwe een van de goede doelen van de Wollebrandcross. Dit jaar liep het bestuur en de Raad van Advies van JKZ weer mee met haar sponsor Nature's Pride om dit geweldige initiatief te steunen.

Wollebrandcross 

(met dank aan westlandsfotootje voor de foto)

januari 2011 - AH Zeist houdt Bingo avond voor Jabulanikids Zimbabwe

Eind december heeft de AH in Zeist tijdens haar medewerkersavond een bingo gehouden om geld in te zamelen voor Jabulanikids Zimbabwe. Wat een superinitiatief! Hartelijk dank AH medewerkers!!

januari 2011 - Nieuwe vrijwilligers naar KGVI

In januari 2011 zullen er weer drie vrijwilligers naar Zimbabwe vertrekken. Roel van de Born en Caroline Postma zijn twee studenten van het Windes-heimcollege in Zwolle, opleiding Bewegingsagogie en Psychomotorische therapie. Zij gaan stage lopen op KGVI en de kinderen begeleiden bij verschillende sportactiviteiten. Elja de Haan is afgestudeerd logopedist en vertrekt in januari naar KGVI. Iedereen verheugt zich op hun komst en we willen Roel, Caroline en Elja dan ook veel plezier wensen op het KGVI!

01 januari 2011 - De beste wensen voor het nieuwe jaar van iedereen van KGVI en JKZ!

Bedankt voor al uw steun afgelopen jaar en een heel goed, gezond en gelukkig 2011 toegewenst! We hopen ook dit jaar weer op uw steun te mogen rekenen!

 

 

2010

 

december 2010 - De Elfstedentocht rijden voor JKZ!

Ton Bontekoe en Johan van der Werf zullen 1 februari 2011 de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk rijden als fundraising voor Jabulanikids! Wat een ongelofelijk dappere opgave en wat zijn we daar trots op! Succes met de voorbereidingen!

27 november 2010 - iTemba, de film over het leven van KGVI schoolband Liyana

Zaterdag 27 november was in Pathé de Munt in Amsterdam de film iTemba te zien. Deze documentaire gaat over de schoolband Liyana. Een prachtige film over het indrukwekkende levensverhaal van de bandleden dat met scherpe humor en zelfspot verteld wordt. Voor meer informatie zie: http://www.loliandrex.com/ithemba/ithembastories.html

november 2010 - Bezoek aan KGVI

Bestuurslid Maaike Fransen was in september samen met haar moeder weer even terug op het King George VI centrum.
Op 27 september kwamen mijn moeder en ik volgens schema aan in Bulawayo. Mrs. Hussey en MaNyathi verwelkomden ons. Op het centrum waren er meteen nieuwsgierige, verbaasde en (erg) enthousiaste gezichten! Geweldig om weer zoveel gezichten terug te zien! Mijn moeder en ik hebben gedurende onze tijd op het centrum van alles gezien en meegemaakt: we bewonderden het nieuwe kapperszaakje en het opgeknapte naaiatelier. We keken bij het oefenen met koken voor de examens, hielden pauze samen met de kinderen, hoorden de band oefenen in het muzieklokaal en bekeken de gereorganiseerde bibliotheek.

We zagen hoe de ruimte van het zwembad nu decor is van allerlei creaties (voornamelijk tekeningen en schilderingen), maakten kennis met de leden van de workshop om de Zimbabwaanse gebarentaal te uniformeren. Ook keken we in het hostel, de keuken, de wasserij, de werkplaats en de tuin waar tevens een nieuw gebouwtje in aanbouw is. Trouwens, tijdens ons verblijf is de nieuwe bus gearriveerd die de Wollebrandcross heeft gesponsord.

Erg leuk om te zien met hoeveel enthousiasme deze ontvangen is! Op vrijdagavond hebben we van iedereen afscheid genomen omdat wij onze reis op zaterdagochtend vervolgden. Lastig om weer afscheid te nemen, maar heel fijn om te zien dat KGVI nog steeds een fijn en veilig thuis is voor de kinderen en dat zij de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen en zo zelfstandig mogelijk te functioneren!

7 oktober 2010 - Wollebrandbus is eindelijk waarheid geworden!!

Geweldig nieuws vanuit Bulawayo! De bus die door de Wollebrandcross is gedoneerd aan het KGVI centrum is eindelijk op het centrum gearriveerd. Iedereen is geweldig blij met de nieuwe bus. Fantastisch! We hopen heel snel foto's te kunnen laten zien van deze nieuwe aanwinst voor het centrum die het vervoer voor de kinderen voortaan garandeerd. Super!

Wollebrandbus 

6 oktober 2010 - Bijdrage feestgangers Jan Geert en Colette

Jan Geert en Colette hebben tijdens hun feest op 2 oktober de gasten gevraagd om een bijdrage voor het Jabulanikids. We zijn ontzettend verheugd en blij verrast met de geweldige gift waarin dit heeft geresulteerd. Bedankt Jan Geert& Colette en natuurlijk al jullie gasten voor deze gulle gave!

1 oktober 2010 - Mirjam Tervoort sluit zich aan bij JKZ!

Mirjam Tervoort heeft zich aangesloten bij het bestuur van Jabulanikids als Fondsenwerver. We zijn ontzettend blij met haar komst! Mirjam: "Via Nelleke Roelse (bestuurslid) ben ik in contact gekomen met Stichting Jabulani Kids Zimbabwe. King George VI is een centrum waar zowel de medewerkers als de kinderen die er revalideren kijken naar mogelijkheden in plaats van naar onmogelijkheden. Een zeer positieve instelling die ik enorm waardeer gezien de beperkingen waar zij dagelijks mee worden geconfronteerd. Naast mijn werkzaamheden als inkoper zet ik me in om fondsen te werven voor de stichting die het mogelijk maken om de mooie doelen van het King George VI te kunnen blijven verwezenlijken."

7 september 2010 - AH Delft statiegeld actie loopt fantastisch!

Ook deze maand heeft de AH statiegeldactie weer een ongelofelijk bedrag opgehaald. We zijn iedereen dankbaar voor het doneren van hun statiegeldbonnen voor de kinderen van KGVI!

19 augustus 2010 - Startweek VSO de Piramide ongelofelijk succes!

Afgelopen week hebben de leerlingen van VSO de Piramide hun startweek voor het nieuwe schooljaar gehad. Met veel enthousiasme en verschillende activiteiten hebben ze dit jaar geld ingezameld voor een goed doel. Wat een enthousiasme en inzet! Workshops, modeshows, een sponsorloop, loterij, Afrikaanse lunch en natuurlijk een spetterend eindfeest in Hoek van Holland. Tijdens dit feest in Beachclub Royal werd het eindbedrag van de actie bekend gemaakt: 3010,50 euro!! Vanuit JKZ zijn we ontzettend blij en geraakt dat er zo hard gewerkt is om dit bedrag op te halen.

Namens de kids van KGVI wil ik de leerlingen en leraren van VSO de Piramide onzettend bedanken! Natuurlijk ook aan de sponsoren, Rotarect, Wereld winkel, Nature's Pride, Ronald den Dulk en alle anderen die hebben meegewerkt aan dit geweldige succes!

Er is door de leerlingen zelfs een nieuw Jabulani lied opgevoerd. Op basis van de muziek van de Foppers. Georgette, dank je wel!

13 juli 2010 - Albert Hein flessenbon actie wederom enorm succes!!

Het ongelofelijke bedrag van meer dan 800 euro is de laatste maanden gedoneerd bij de Albert Hein aan de Laan van Altena. De Oranje scoort voor Jabulani actie heeft hier duidelijk zijn vruchten afgeworpen! We zijn onzettend blij met deze mooie donatie. Bedankt iedereen en we hopen op uw steun te mogen blijven rekenen! Ook de medewerkers van de Ah die onze actie zo'n warm hart toedragen wederom bedankt voor jullie steun!!

07 juni 2010 - (V)SO de Piramide gaat vast van start met actie Oranje scoort voor Jabulani!

(V)SO de Piramide neemt vast een voorproefje op de startweek in augustus en is een actie gestart Oranje scoort voor Jabulani! Het is mogelijk om alle doelpunten van Oranje te sponsoren en op die manier geld te doneren voor Jabulani Kids Zimbabwe. Wat een fantastisch initiatief!! Bedankt en duimen voor Oranje op heeeeeel veeeeel doelpunten!!

30 april 2010 - Fantastisch nieuws van de Wollebrandcross

We hebben deze week geweldig nieuws gekregen van de Wollebrandcross! Dit jaar was de Wollebrandcross wederom een gigantisch succes met als resultaat dat onze aanvraag voor een nieuwe schoolbus volledig is goedgekeurd! Wat een supergoed nieuws voor al die kids van KGVI! Ze kunnen voortaan veilig in en uit de schoolbus! Top, bedankt iedereen die heeft deelgenomen!!

28 april 2010 - Jaarverslag 2009 gepubliceerd.

We willen iedereen die ons gesteund heeft in 2009 ontzettend bedanken! In totaal hebben we meer dan 60.000 euro opgehaald en hebben wederom onze kosten bijzonder laag kunnen houden 1,06%!! Dat betekent dat van iedere euro die we binnenkrijgen 0.989 eurocent naar het KGVI centrum gaat!! Een spectaculair resultaat waar we trots op en dankbaar voor zijn. Dit kunnen we alleen bereiken door alle steun die we krijgen van u!!

U vindt het volledige jaarverslag op http://www.jabulanikids.nl/jaarverslag_2009.html

7 april 2010 - (V)SO de Piramide gaat actie voeren voor Jabulanikids!

(V)SO de Piramide gaat actie voeren voor Jabulanikids Zimbabwe, daarbij krijgen zij hulp van de Wereldwinkel en de Rotary Den Haag. De hele startweek van de school in augustus zal in het teken staan van Africa en voor de geldinzamelingsweek voor Jabulanikids Zimbabwe. Geweldig initiatief!!

8 maart 2010 - Music by Prudence wint een OSCAR!!

De documentaire die gemaakt is over het leven van Prudence en de andere leden van de Liyana band (de schoolband van KGVI) heeft gisteren een Oscar gewonnen in de categorie Best Documentary Short! Is dat niet geweldig! Prudence met een stem van goud, haar humor, doorzettingsvermogen, mentale kracht en muzikale kwaliteiten hebben al heel veel kinderen op KGVI geholpen en geinspireerd. Hopelijk dat ze door deze film de hele wereld kan inspireren!

Absoluut geweldig en verdiend! Als Jabulakikids zijn we trots op Prudence en de Liyana band!!

30 januari 2010 - Wollebrandcross!! JKZ is internationaal doel en de schoolbus komt er zeker!!

Eindelijk is de dag aangebroken, vandaag is de Wollebrandcross. In een prachtig wit Honselersdijk met een stralend zonnetje gaan vandaag alle deelnemers van de Wollebrandcross van start voor verschillende onderdelen. Ook het bestuur en de RvA lopen mee met de Cross, samen met Nature's Pride, de Rabobank en Ernst en Young. Nature's Pride heeft ongelofelijk haar best gedaan om ook dit jaar weer een fenomenale bijdrage te leveren aan de Wollebrandcross en dat is meer dan gelukt!

Wat een geweldige dag en wat een geweldige inzet van iedereen! We zijn nog steeds een beetje beduusd van het totale bedrag dat de Wollebrandcross heeft opgebracht! Dat betekent voor Jabulanikids dat de grote wens van KGVI voor een nieuwe veilige schoolbus waar de kinderen veilig in vervoerd kunnen worden werkelijkheid is geworden!

 

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen was erbij en wilde het naadje van de kous weten over Jabulanikids!

Bedankt iedereen van de Wollebrandcross, bedankt alle deelnemers en bedankt Nature's Pride en Rabobank. We zijn er ontroerd door dat zoveel mensen ons, en de andere goede doelen, willen helpen om dit werk te doen!

21 januari 2010 - Presentatie Aloysiusschool in Monster

De kinderen van de Aloysiusschool (lagere school) hebben dit jaar gekozen voor Africa als actie om te steunen. Een van de dingen die ze daarbij doen is meelopen of sponsoren van de Wollebrandcross op 30 januari as. Omdat ze natuurlijk heel nieuwsgierig zijn naar waar hun geld dan eigenlijk heen gaat hebben ze Jabulanikids Zimbabwe gevraagd om een presentatie te geven over het KGVI centrum. Ook de schoolbus die vervangen gaat worden met het geld van de Wollebrandcross hebben ze op de film uitgebreid bewonderd.

Het was heel leuk om al die enthousiaste kindergezichten te zien!! Hartelijk dank Babette voor de mogelijkheid en de gastvrijheid afgelopen donderdag.

Januari 2010 - Kerstpakketen actie revalidatiecentrum de Hooghstraat in Utrecht

De medewerkers van revalidatiecentrum de Hooghstraat in Utrecht mochten dit jaar weer kiezen waar dit bedrag naar toe ging. Velen van hen kozen om hun geld te doneren aan Jabulanikids Zimbabwe. Bedankt allemaal!

Januari 2010 - Plusmarkt Nieuwegein statiegeldactie opbrengst is bekend!

De statiegeldactie bij de Plusmarkt in Nieuwegein heeft een bedrag opgebracht van 98.70 euro! Geweldig wat een fantastische bijdrage van iedereen. We bedanken alle gulle gevers en de Plusmarkt voor deze mogelijkheid!!

Januari 2010 - Bruiloft Manon en Angelique

We zijn zeer vereerd en verheugd dat we van Manon en Angelique een bericht kregen dat zij Jabulanikids Zimbabwe als kadotip hebben opgegeven als huwelijkskado. Wat een geweldig bedrag heeft dat opgeleverd! Manon & Angelique ontzettend veel geluk in jullie huwelijk! Voor jullie en alle huwelijksgasten: Dank!

 

 

2009

 

December 2009 - Bedankt donateurs en vrijwilligers!

16 december 2009 - Jabulani Kids Zimbabwe toegevoegd als goed doel aan Youbedo.com

Sinds vandaag is Jabulani Kids Zimbabwe toegevoegd als goed doel bij Youbedo.com. Youbedo.com is een online boekhandel waar 10% van het bedrag gedoneerd kan worden aan een goed doel naar keuze. Dus gaat u nog kadootjes bestellen via internet? Overweeg dan om via www.youbedo.com uw boeken te kopen en uw 10% vervolgens te doneren aan Jabulani Kids Zimbabwe. Op die manier is iedereen happy! De eindprijs is overigens gewoon dezelfde als in de boekhandel.... DOEN!!

15 december 2009 - AH Actie in Delft overschrijdt de 500 euro!

De statiegeldactie bij de AH aan de Laan van Altena in Delft heeft sinds half augustus de 500 euro overschreden. Wat een geweldig resultaat!! 647 mensen doneerden hun statiegeldbonnetje aan Jabulanikids. We bedanken alle gulle gevers en hopen dat er nog veel bonnetjes mogen volgen!

14 december 2009 - Nature's Pride maakt JKZ blij!

Nature's Pride is een grote en gewaardeerde sponsor van Jabulani Kids Zimbabwe, we zijn erg blij zo'n geweldige sponsor te hebben. Een sponsor die ons bijstaat met raad en advies, met acties en met zoals vanmorgen bekend wederom met een mooie gift. Dank jullie allemaal!

5 december 2009 - De Plusmarkt in Nieuwegein houdt drie weken lang statiegeld actie voor Jabulanikids!

Ook bij de Plusmarkt in Nieuwegein wordt de komende weken door middel van een statiegeldactie geld ingezameld bij de flessenautomaat. Hartelijk dank voor deze geweldige actie!

4 december 2009 - De WK 2010 bal heeft Jabulani!!

Toeval bestaat niet toch? De bal die vandaag gepresenteerd werd voor het WK 2010 heet Jabulani. Geweldig leuk dat ze dezelfde naam hebben gekozen als wij. Onze kids zijn toptalenten al kunnen ze best nieuwe voetballen gebruiken!

15 november 2009 - De kerstmarkt in Spanje daverend succes!

De kerstmarkt in Spanje, georganiseerd door de Holland Club Mazzaron, was een daverend succes. Op twee dagen werden er kerstspullen, tweedehands hebbedingetjes en koffie, thee, zelfgebakken taart en lekkere borrels verkocht. De inzet van iedereen was fenomenaal, net als de opbrengst van deze twee dagen hard werken! 1331,56 euro!!!

Rene Pereboom, Anneke en Henk Baaij, Ed Been en alle andere vrijwilligers van het NCM bedankt voor jullie geweldige inzet.

12 november 2009 - De Wollebrandcross komt dichterbij!

Bent u al aan het trainen voor de Wollebrandcross of doneert u liever onze lopers voor het goede doel? Dat kan, als u ons wilt sponsoren dan kunt u sponsoren per kilometer. In totaal lopen we er 8 per persoon.

Wilt u doneren laat ons dat dan weten op info@jabulanikids.nl onder vermelding van uw naam en hoeveel u wilt doneren. We nemen dan per email contact met u op!

12 november 2009 - Opbrengst AH actie afgelopen maand wederom spectaculair! Totaal 154.60 EURO!

Ongelofelijk, wat een bedrag. De klanten van de Albert Hein aan de Laan van Altena hebben afgelopen maand weer gul gedoneerd aan Jabulanikids. In totaal hebben 205 klanten hun statiegeld bonnetje afgestaan ten gunste van Jabulanikids Zimbabwe. Ronduit ontroerend dat zoveel Delftenaren de kinderen in Zimbabwe een warm hart toedragen!

29 oktober 2009 - De "Hallo" (tijdschrift in de Costa Brava voor alle Nederlanders in Spanje besteedt aandacht aan Jabulani Kids Zimbabwe!

De kerstmarkt die binnenkort in Mazzaron wordt gehouden voor Jabulanikids is zelfs opgepikt door de lokale krant in Spanje voor Nederlanders. De "Hallo" heeft ruimschoots aandacht besteedt aan het initiatief. Dank jullie wel voor deze PR!

14 oktober 2009 - Wederom een fantastisch initiatief voor Jabulanikids. Een kerstmarkt in Spanje!

De Nederlandse Club Mazarron uit Spanje heeft wel een heel bijzondere manier bedacht om Jabulanikids te steunen. Ze gaan een kerstmarkt houden in Spanje! Het idee werd geboren toen buren gingen verhuizen en veel spullen over hadden. De kerstmarkt zal op drie dagen plaatsvinden, de 12e, 14e en 21e november. De volledige opbrengst van de kerstmarkt zal ten goede komen aan Jabulanikids. Wat een geweldige gedachte dat er zoveel mensen in Spanje de kinderen van KGVI willen helpen! De flyers zijn al gemaakt en iedereen is hard bezig met de voorbereidingen. Hartverwarmend!

Anneke, Henk, iedereen van de NCM, PMS en iedereen in Spanje die meedoet aan deze actie, Bedankt namens de kinderen van KGVI!

7 oktober 2009 - Spectaculaire opbrengst Statiegeld actie AH Delft is 129.35 euro!!

Wederom een spectaculaire opbrengst deze maand bij de statiegeld actie bij de AH aan de Laan van Altena te Delft.

165 mensen doneerden deze maand hun statiegeldbon aan Jabulanikids met het geweldige totaalbedrag van 129.35 euro!! Dank u wel voor deze bijdragen!

 

1 oktober 2009 - De Wollebrandcross maakt officieel bekend dat Jabulanikids Zimbabwe gekozen is als internationaal goed doel voor de Wollebrandcross 2010!

De Wollebrandcross wordt gehouden in de periode van november 2009 tot eind januari 2010 en bestaat uit een divers programma aan activiteiten om geld in te zamelen voor een aantal goede doelen.

 

Er is bijvoorbeeld een spinmarathon, een hardloopwedstrijd, een steprace vanuit Frankrijk en nog heel veel meer activiteiten binnen het bedrijfsleven, op scholen, binnen verenigingen en op sportief gebied.

 

Het is de 10e keer dat de Van de Bos Wollebrandcross wordt georganiseerd.

 

Jabulanikids is dolgelukkig dat ze uitgekozen zijn tot internationaal doel: " De nieuwe bus die mogelijk wordt gemaakt door de Wollebrandcross is voor veel van de kinderen van het centrum niet alleen het verschil tussen wel en niet naar school kunnen. Het is belangrijker nog, het is het verschil tussen wel en niet overleven!" Iedereen die deelneemt aan de Wollebrandcross bij voorbaat hartelijk dank!

 

Jabulanikids doet dit samen met een van haar grote sponsoren Nature's Pride. Nature's Pride stond afgelopen jaar met een volledig peleton van medewerkers en aanhang bij de start van de Wollebrandcross. Een geweldig initiatief om de minderbedeelden in de wereld op die manier te helpen!

 

Wij gaan zelf natuurlijk vast trainen, wilt u ons sponsoren in de sponsorloop van 30 januari 2010 stuur dan een mailtje naar info@jabulanikids.nl

4 september 2009 - De eerste tussenstand van de Statiegeld actie is bekend.

De afgelopen weken waren de eerste weken van de statiegeld actie in de AH te Delft. Wat een geweldige score dat legen van de bus na tweeenhalve week een gedrag opleverde van 74.10 euro!!

 

18 augustus 2009 - De eerste statiegeld bon is binnen!

Albert Hein aan de Laan van Altena te Delft sponsort Jabulanikids door de mogelijkheid te geven statiegeld bonnen te doneren aan Jabulanikids. Gisteren werd de eerste bon gedoneerd! Nogmaals hartelijk dank voor deze actie!

 

16 augustus 2009 - Inzamelingsactie van Femke van Ewijk

Hallo mijn naam is Femke van Ewijk, ik zit op het Minkema College in Woerden. Dit is mijn laatste jaar. In dit jaar moet elke leerling een sectoreindopdracht maken. Dit houdt in een groot werkstuk/opdracht om je te verdiepen in je vervolgopleiding en toekomst.

Ik wist nog niet wat voor beroep ik later wilde gaan doen.
Maar organiseren vond ik altijd al erg leuk.
Daarom heb ik gekozen om mijn sectorwerkstuk over organisatie te doen dit heb ik gecombineerd met een goed doel Jabulanikids.

Ik wilde graag geld inzamelen voor dit goede doel. In een aantal eerste en tweede klassen heb ik voorlichting gegeven over Jabulanikids. Daarbij vertelde ik wat Jabulanikids is en doet. Bij deze presentatie had ook een powerpoint, foto’s en folders. Ik had daarna gevraagd of deze klassen mij wilde helpen door allemaal 1 statiegeld fles mee te nemen.
Zodat ik deze kon inleveren en het geld aan Jabulani kids kon geven.

Na minder dan 2 weken heb ik 72 flessen opgehaald!
Zo heb ik dus ook een heel klein steentje kunnen bijdragen aan Jabulani kids.

27 juli 2009 - De AH aan de Laan van Altena in Delft geeft Jabulani Kids Zimbabwe een steuntje in de rug!

De AH aan de Laan van Altena in Delft ondersteunt Jabulanikids Zimbabwe door de mogelijkheid om de statiegeldbonnetjes te doneren aan Jabulanikids Zimbabwe door een brievenbus op te hangen naast de flessenautomaat.

Dit project gaat een half jaar duren. Onze dank voor deze support!

22 juli 2009 - Nieuwsbrief JabulaniKids juli 2009 is uit!

De nieuwsbrief met alle weetjes, projecten en andere activiteiten van de Stichting voor het eerste halfjaar van 2009 is uit!

15 juli 2009 - Wollebrandcross 2010

In de nieuwsbrief kunt u er over lezen, de Wollebrandcross van 2009. Voor komend jaar staat de Wollebrandcross van 2010 gepland. Jabulanikids Zimbabwe gaat vast trainen, zodat we begin 2010 in topvorm zijn voor deze cross. Gaat u ons sponsoren??

10 juli 2009 - Nieuwsbrief KGVI Centrum van Inez Hussey.

Inez Hussey - de directrice van het KGVI centrum heeft haar nieuwsbrief weer gestuurd.

"We have as usual been so fortunate in our friends who have given us so much in both cash and kind.  We are still here and managing to feed all our children thanks to the ongoing efforts of the JKZ committee, our friends in America and Father Cris who never forgets us.  All our most needy children have warm jerseys from Germany and beautiful blue KGVI tracksuits from Femina Garments.  The tracksuits have our Latin motto on them which we have recently discovered means, ‘through trial to triumph’ – what could be more appropriate for KGVI.  Once again we have to say thank you to everyone who has supported us through this term.  I have mentioned a few but there are many others out there and we all want to say a HUGE thank you to you all.  Our ‘triumph’ is only possible through you! " Lees verder bij de nieuwsbrieven KGVI.

1 juli 2009 - Vergadering bestuur met de Raad van Advies

Woensdagavond 1 juli 2009 vond de tweejaarlijkse vergadering met de Raad van Advies weer plaats. Twee leden maakten voor de eerste keer de vergadering mee. We heten Ate Kalsbeek ( Nature's Pride) en Harry Wels (VU) van harte welkom in de Raad van Advies. Tijdens de vergadering zijn er weer veel nieuwe ideeen en aanknopingspunten gevonden hoe we met het KGVI centrum kunnen steunen.

1 juli 2009 - Nieuwe CD Lyana band

De Lyana band heeft een nieuwe CD uitgebracht. Op de CD nieuwe nummers van de band die zij ook tijdens hun tour afgelopen winter in Amerika hebben gespeeld. Heeft u interesse in de CD, dan kunt u mailen voor een exemplaar naar info@jabulanikids.nl voor verdere informatie.

April - Schoenen

Schoenen, je loopt er dagelijks op. In alle soorten en maten zijn ze verkrijgbaar. Van gympen tot hakschoenen, van sandalen tot bergschoenen. Je loopt er mee op je werk, op school, je sport of je wandelt ermee. Voor verschillend gebruik en ondergrond worden allerlei soorten schoenen gemaakt. Schoenen geven bescherming, comfort, maar geven ook uitstraling. Zo is er de hippe tiener met felgekleurde gympen, de nette secretaresse op hoge hakken, of de bergwandelaar op robuuste bergschoenen.

Voor gehandicapte kinderen zijn schoenen echter vaak ook van groot belang om stabiel en veilig te kunnen lopen. Aangepaste of semi-aangepaste stevige schoenen geven het kind stabiliteit en zekerheid, waardoor het verder en makkelijker kan lopen.

Helaas zijn goede en stevige schoenen duur en voor vele gehandicapte kinderen van het KGVI-centrum en in zoveel andere ontwikkelingslanden niet voor handen en onbetaalbaar.

Maar in april heeft JKZ, 35 paar deels gebruikte en deels hele nieuwe semi-orthopedische schoenen ontvangen van een orthopedische schoenmaker en revalidatiecentrum in Nederland.
In mei nam een vrijwilliger die in Zimbabwe ging werken, de schoenen mee.

Van te voren hebben we nog een foto gemaakt van de schoenen. Het was een mooi gezicht: 35 paar kinderschoenen op een rij in allerlei kleuren en maten. En een nog mooiere gedachte is te weten dat er nu een paar heel gelukkige kinderen in KGVI op nieuwe schoenen lopen!

Orthopedische schoenen 

 

Perkplantenactie Nederlands Hervormde Kerk Harmelen

Perkplanten? Wat heeft dat nu met Zimbabwe te maken? Misschien dat u bij afrikaantjes wel aan Afrika denkt, maar voor de rest staat het toch wel los van elkaar. Echter de Nederlands Hervormde kerk in Harmelen, koppelde de jaarlijkse perkplantenactie aan het KGVI-centrum in Zimbabwe. Zo werden afrikaantjes en nog vele andere planten op de dag voor moederdag op het kerkplein verkocht. Met de koop van de planten maakten de mensen niet alleen hun moeder blij, maar ook de kinderen van KGVI, want 10% van de opbrengst ging naar JKZ. We willen iedereen die zich voor deze actie heeft ingezet en natuurlijk alle kopers, hartelijk danken.

Perkplant 

 

Perkplant2

Wollebrandcross 2009- Nature's Pride

Begin dit jaar heeft in het Westland wederom de Wollebrandcross plaatsgehad. De Wollebrandcross is een evenement samengesteld uit veel verschillende onderdelen met als doel geld in te zamelen voor een aantal goede doelen. Nature's Pride is een belangrijke sponsor voor JKZ en zij hadden besloten met het hele bedrijf mee te doen met dit geweldige initiatief. Vanuit JKZ liepen we gasten mee met Nature’s Pride. Vanuit Nature’s Pride liep een indrukwekkend groot team mee gekleed in groene shirts om de goede doelen te steunen. Een geweldig initiatief! Nature’s Pride heeft JKZ ook weer gul gesteund dit jaar. We willen iedereen van Nature’s Pride hiervoor hartelijk danken!

Naturespride 

 

Gereformeerde Kerk Veenendaal

Zondag 8 maart heeft bestuurslid Maaike Fransen een kerkdienst bijgewoond van haar collega in Veenendaal. Een presentatie tijdens de dienst was de aftrap van een vastenactie die zou duren tot Pasen. Het idee was om te vasten ten behoeve van voedsel voor de kinderen van het King George VI centrum in Bulawayo, Zimbabwe. Gedurende deze actie werden vele activiteiten ondernomen, zoals: het verkopen van chocolade paaseitjes door kinderen van de jeugdclubs, sparen in spaardoosjes, een voorjaarsmarkt, een sponsorloop, daadwerkelijk vasten en nog veel meer. Wij zijn erg onder de indruk van al deze activiteiten en heel dankbaar voor het geld dat daarmee is opgehaald. Zondag 19 april hebben Marleen en Maaike een cheque in ontvangst mogen nemen van maar liefst €6055,04. Namens de kinderen van KG VI: Siyabonga oftewel bedankt!

Veenendaal 

 

Ook het Palmpaasontbijt wat georganiseerd werd tijdens de vastenactie was een groot succes!

Veenendaal2 

HYPERINFLATIE ZET DOOR

februari 2009

De hyperinflatie in Zimbabwe van minimaal 50% per dag leidt ertoe dat er in Zimbabwe alleen nog met "harde" valuta betaald kan worden. (dollars, randen en euro's). Voor KGVI heeft het gevecht tegen de armoede hiermee een nieuwe fase bereikt. Lees de nieuwste nieuwsbrief van de directrice van het Centrum. Help ons de kinderen van het KGVI centrum te helpen!

ACTIE: HELP HET KING GEORGE VI CENTRUM 2008 DOOR LEVERT € 19.168 euro OP!!

februari 2009

Sinds juni 2008 liep de actie: HELP HET KING GEORGE VI CENTRUM 2008 DOOR. Sindsdien hebben we al veel donaties ontvangen. We hebben 2008 af kunnen sluiten met € 19.168 euro aan extra donaties voor deze noodactie!

We willen iedereen die gedoneerd heeft hartelijk bedanken voor dit mooie resultaat!

Het huidige nieuws over de enorme politieke en economische crisis in Zimbabwe is u vast niet ontgaan. Onderdrukking, geweld en honger zijn aan de orde van de dag. De inflatie is torenhoog, de winkels zijn leeg, diesel is schaars en medicijnen zijn amper verkrijgbaar. Er heerst extreme werkloosheid. Juist het medische en onderwijzende personeel verlaat het land. Hiv/aids wordt een steeds groter probleem. De meeste buitenlandse hulporganisaties zijn niet langer welkom, dus Zimbabwanen moeten het hebben van lokale organisaties.

Voor het King George VI (KGVI) centrum is het iedere dag weer een gevecht om aan voldoende eten en medicijnen te komen voor de ruim honderd kinderen. Het centrum moet nu inkopen doen in Botswana. Dit is erg duur door de reiskosten en invoerbelastingen. De prijzen stijgen nu zo hard dat de reiskosten van het personeel hoger zijn dan hun salaris, laat staan dat zij van hun salaris hun families kunnen onderhouden.

Maar zonder eten, medicijnen, leraren, therapeuten en huismoeders en -vaders moet het KGVI centrum dicht. De nood blijft in 2009 nog net zo hoog als in 2008. We hopen daarom te kunnen rekenen op uw blijvende steun

Laat deze gehandicapte kinderen niet in de steek. Maak een (extra) donatie over op rekening NL71RABO0384227708 t.n.v. stichting Jabulani Kids Zimbabwe te Utrecht.

Ouder

Groot onderhoud King George VI centrum

Alweer een jaar geleden is de Vastenactie afgerond en is het King George VI centrum in Zimbabwe begonnen aan haar grote achterstallige onderhoudsproject.

Nu het geld voor het project er was begon voor de medewerkers van KGVI de volgende uitdaging. Namelijk het verkrijgen van het materiaal en de mensen die het werk konden doen. Beiden in een land als Zimbabwe met een economie die eigenlijk gestopt is met draaien een grote uitdaging. De medewerkers van het centrum hebben zich tot het uiterste ingezet om beide te bereiken en het is ze gelukt! Een fantastische prestatie, niet alleen omdat het in Zimbabwe een fulltime functie is om spullen en goederen te regelen, maar ook omdat het het bestaansrecht van het centrum nogmaals onderschrijft. Deze medewerkers zijn oud leerlingen van het centrum die nadat ze klaar waren met hun school op het centrum zijn gaan werken. De mogelijkheden die deze medewerkers benutten om hun werkzaamheden te benutten zijn op hun beurt weer een inspiratiebron voor de kinderen die op het centrum wonen en naar school gaan. Dat maakt de cirkel weer rond.

De eerste grote onderhoudsperiode is geweest in de Kerstvakantie van afgelopen jaar. De kinderen zijn dan voor het grootste deel naar huis wegens de feestdagen, en daarmee is er ruim baan voor de werkmannen om te werken aan het grote onderhoudsproject. Er is begonnen met het pand weer volledig wind en waterdicht te maken en de vloeren waar de kinderen overheen kruipen te repareren. Ookal regent het niet vaak in Zimbabwe, als het regent dan regent het ook hard. Een paar jaar geleden ging dit zelfs gepaard met heftige hagelstormen die niet alleen de oogst verwoestte maar ook de daken van veel van de gebouwen beschadigde. Nu tijdens deze kerstvakantie, welke in Zimbabwe ook de zomervakantie is, is er hard gewerkt om voordat de school openging de daken en vloeren te repareren en dit is gebeurd. Platen zijn vervangen, goten zijn gemaakt, constructies verstevigd en de platen zijn om ze te beschermen tegen het felle zonlicht grotendeels geschilderd. Ook de vloeren, die zoals op de foto's te zien was veel tegels misten zijn aanpgepakt. Hetgeen een hoop extra comfort opleverde voor de kinderen toen ze na hun break weer terugkwamen. De klaslokalen zijn weer droog, er staat na regenval geen water meer in de gangen, en de kinderen kunnen in de ruimtes waar ze zich kruipend voortbewegen ( de therapieruimtes, de slaapkamers en de woonkamers) weer veilig bewegen.

Na de eerste aanzet is er doorlopend gewerkt aan de verdere afwerking van de reparaties aan het plafond, het verder schilderen van de daken en is gedurende de twee daarop volgende vakanties een aantal andere onderdelen van het project aangepakt. Afgelopen zomer en herfstvakantie zijn de loodgieterswerkzaamheden zoals gepland uitgevoerd, rioleringen vervangen en gerepareerd en is er sanitair vervangen. Zoals Inez Hussey, de directrice van het centrum ons liet weten, ze is ongelofelijk dankbaar dat ze de kinderen door deze steun weer een veilig, functionerend en droog onderkomen kan bieden.

Hoewel het onderhoud van een dergelijk complex een doorlopend proces is, heeft de Vastenaktie ervoor gezorgd dat met de steun die zij het KGVI heeft gegeven het groot onderhoud voor een groot aantal jaren is afgedekt en gedaan. Dat maakt dat het KGVI centrum kan blijven doen waar ze voor is, het opvangen, steunen en begeleiden van deze fantastische kinderen die in een land als Zimbabwe op dit moment weinig, en in sommige gevallen zelfs helemaal geen alternatief hebben. Namens alle kinderen en de staf van KGVI nogmaals hartelijk dank voor de steun vanuit de de Rooms Katholieke kerken in Boskoop en Reeuwijk en de Vastenaktie!

Reis met een missie

Bestuursleden Marleen van de Brug en Maaike Fransen wilden wel heel graag terug naar King George VI voordat alle kinderen aldaar hun gezichten vergeten zouden zijn. Bovendien wilden zij de sportieve talenten een hart onder de riem steken door twee (gedoneerde) sportrolstoelen en tennisrackets af te leveren. Vandaar dat zij op zondag 20 juli ieder zittende in een rolstoel vanaf Schiphol vertrokken. Na veel twijfelen en na heel veel goed bedoelde adviezen hebben zij op het laatste moment de beslissing genomen daadwerkelijk naar Zimbabwe te gaan, ondanks alle negatieve publiciteit over het land. Het was een hele onderneming zo met twee rolstoelen, twee paar krukken, twee backpacks en uiteraard heel veel toneeltalent. Het is gelukt! Wat was het geweldig om iedereen weer te kunnen omarmen en met eigen ogen te zien hoe goed (relatief dan) ze het hebben op het KG VI centrum! Men leefde heel erg toe naar de vrijdag, de dag dat de verjaardag van het centrum gevierd werd. Vorig jaar was het 50-jarig jubileum. Inmiddels heeft men besloten 'KG VI-day' in het leven te roepen, zodat ze ieder jaar iets hebben om naartoe te leven. Het was een bijzondere dag vol activiteiten, spelletjes, muziek, toneel, maar vooral veel vreugde en gezelligheid! Wat riep deze dag een herinneringen op. Helaas is dit tegenwoordig meer uitzondering dan regelmaat. Wat was het goed voelbaar dat iedereen zo enorm naar deze dag toeleefde. Een sprankje hoop in moeilijke tijden. Het was ons wederom duidelijk dat Jabulani Kids Zimbabwe belangrijk is voor KG VI, om de mensen en kinderen hoop te blijven geven!

Nieuws juni 2008

Lees de laatste nieuwsbrief online via: nieuwsbrief JKZ juni 2008. Lees ook de laatste Engelstalige nieuwsbrief van het King George VI centrum zelf via: nieuwsbrief KGVI maart 2008.

 

Bezoek uit Zimbabwe, april 2008

In april was de directeur van het King George VI centrum in Nederland, vanwege een werkbezoek van haar echtgenoot. Het bestuur van JKZ was zeer blij om direct met haar te kunnen spreken. Vlak na de Zimbabweaanse verkiezingen waren ze naar Europa gekomen. Mensen hadden alsmaar gehoopt op de uitslag van deze verkiezingen, maar nu komt er alleen maar meer slecht nieuws.

Het leven is zwaar in Zimbabwe. Iedereen moet steeds weer, elke dag opnieuw, zoveel moeite moeten doen om de meest simpele artikelen te krijgen. Het centrum heeft tot nu toe telkens weer geluk gehad en is tot nog toe steeds mensen tegengekomen die wel willen helpen. Maar de omstandigheden gaan hard achteruit. Steeds meer (opgeleide) mensen verlaten Zimbabwe, waardoor het voor het centrum lastig is om goed personeel te vinden. Sinds januari staken alle docenten in het land, maar naar de school bij het King George VI centrum blijven docenten komen vanwege relatief wat betere arbeidsvoorwaarden. Gevolg hiervan is dat deze school gegroeid is tot ongeveer 270 leerlingen. Lang niet allemaal zijn ze lichamelijk gehandicapt, maar zoals de directeur zegt, deze kinderen zijn wel 'sociaal gehandicapt'. Met ouders in het buitenland, of als wees, moeten deze kinderen het vaak alleen of met verre familie zien te redden.

 

Oktober 2007 Gehandicapte kinderen vaak uitgesloten van onderwijs

In oktober 2007 verscheen een onderzoeksrapport van World Vision waaruit blijkt dat een derde van de kinderen die geen onderwijs krijgen in de wereld, gehandicapte kinderen zijn. In Afrika zit minder dan 10 % van de gehancicapte kinderen op school. Volgens het rapport zijn er wereldwijd 26 miljoen gehandicapte kinderen die nog niet naar een basisschool gaan. Juist gehandicapte kinderen worden extreem uitgesloten van onderwijs.

Voor meer informatie, zie: ‘Education's Missing Millions’.

 

IRIN 2007 - Gehandicapt: meer dan een fysieke beperking

Gehandicapten in Zimbawe raken steeds meer gemarginaliseerd, omdat de samenleving en de staat hun basisbehoeften negeren. Gehandicapten krijgen niet de benodigde gezondheidszorg, onderwijs, hun rechten worden niet beschermd en zij worden gediscrimineerd.

Gehandicapten lopen meer risico op seksueel misbruik en HIV infecties. Het idee bestaat dat gehandicapten minder seksueel actief zijn, waardoor de kans op HIV besmetting kleiner zou zijn, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Vooral de mythe dat seks met een maagd de HIV besmetting geneest, heeft geleid tot een grote toename van verkrachting van kinderen en volwassenen met handicaps. Ook HIV/AIDS voorlichting wordt vaak niet gegeven aan mensen met handicaps. Zimbabwe is één van de landen met de hoogste HIV prevalentie in de wereld, in 2005 20,1 procent.

  Ook voor werkgelegenheid ziet het er extreem slecht uit voor gehandicapten, in een land met tachtig procent werklozen, komen zij helemaal op de laatste plaats. Dit wordt mede veroorzaakt door de slechte toegang tot onderwijs voor gehandicapten. Over het algemeen zijn gehandicapten in Zimbabwe laag geschoold, worden zij niet toegelaten op scholen, en worden zij gediscrimineerd door werkgevers.

 

Bron: IRIN (2007) Zimbabwe: Disability is much more than a physical constraint.