Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Gerealiseerde projecten

2015

 

Rennen voor rolstoelen 

Begin oktober is de Nature’s Cross gehouden. Er is bij elkaar 1650 kilometer gewandeld, gerend en gecrosst. Er zijn met de opbrengst niet alleen 25 rolstoelen, maar ook 8 rollators en 20 drukkussens gekocht. De materialen zijn inmiddels gearriveerd op het centrum en dat levert ontzettend veel blije gezichten op. Het centrum heeft ook nog eens 20 rolstoelen kunnen laten repareren. Een groots resultaat dus.

 

 

2007

 

Onderhoud gebouwen

De gebouwen van het King George VI centrum zijn nu al meer dan veertig jaar oud. Het onderhoud ervan en reparaties blijven steeds ontzettend nodig, vooral na zware regens. Dit blijft een jaarlijkse onkostenpost. Grote problemen zijn de daken van de klaslokalen waarvan het hout ernstig beschadigd is door termieten.

 

Verder lekken de daken van de gebouwen en de dakgoten van het centrum, wat weer tot schade aan de plafonds leidt. Voortdurend worden deze gerepareerd, maar dit kan niet op tegen de zware regens die elk jaar vallen. De dakgoten moeten nodig vervangen worden, om een lange levensduur te garanderen.

 

Ook de sanitaire voorzieningen zijn ook aan vervanging toe. Regelmatig zijn onderdelen van de wc's kapot en de spoelsystemen versleten. Hierdoor worden grote hoeveelheden water verspild. In 2007 is in samenwerking met de katholieke kerk van Boskoop en Reeuwijk met een verdubbeling van de Nationale Vastenactie 15.000 euro opgehaald voor een groot onderhoud van de gebouwen. Het bedrag is aangevuld met 5000 euro door de stichting Bijzondere Gezondheidszorg zodat het totale bedrag op 20.000 euro is gekomen, zoals begroot was. Ondertussen is het renoveren en opknappen van de gebouwen van KGVI al in volle gang: daken worden vernieuwd, vloeren en riolering worden vervangen en de dakgoten worden onder handen genomen.

 

2006

 

Computers voor het King George VI centrum

In 2006 zijn computers aan het King George VI centrum gedoneerd. Computers zijn voor kinderen met een handicap meer dan alleen een hulpmiddel. Computers kunnen kinderen met een handicap helpen bij hun deelname aan de maatschappij. Om kennis op te doen, om een beroep te leren uitoefenen. Ze kunnen dus economisch zelfstandig worden. In de King George VI Memorial School in Bulawayo worden de computers beheerd en onderhouden door een informaticadocent in het computerlokaal. Voor het huiswerk van de kinderen staan er tevens twee computers in de studeerkamer waar de kinderen gezamenlijk gebruik van maken.

 

2005/2006

 

Schoolbus

Gedurende het jaar 2005 en 2006 hebben vele mensen bijgedragen aan onze actie om een nieuwe schoolbus aan te schaffen voor het King George VI centrum, waaronder mytylschool De Ruimte. nieuwe bus KGVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het King George VI centrum heeft ervoor gekozen om in plaats van een rolstoelbus een pick-up aan te schaffen, en deze aan te passent. De vorige bus was oud en verkeerde in zeer slechte staat. Kinderen werden er met rolstoel en al in getild omdat de bus geen speciale voorzieningen voor rolstoelen had. Dit leverde gevaarlijke situaties op wanneer de bus reed: kinderen moesten vastgehouden worden door meerijders, en bij plotseling remmen was er altijd het gevaar dat rolstoelen door de bus werden geslingerd.  

 

Noodactie najaar 2005

In het najaar organiseerde JKZ een noodactie: door de enorme inflatie werd het centrum namelijk bijna gedwongen om begin 2006 de helft van de kinderen naar huis te sturen. Het doel om voor het einde van 2005 17.000 euro op te halen was gehaald. Dit betekende dat er geen kinderen van de school en het centrum weg moesten in 2006: "With the good news from Jabulani Kids we were able to take back all the children and also take in 12 of the more desperate children on our waiting list. Without the added support none of this would have been possible" (directeur King George VI).

 

Een deel van het geld werd ook besteed om alle personeelsleden een kleine bonus te geven voor hun harde werk in 2005. Ze hadden alsmaar leningen moeten aangaan om dagelijkse kosten te kunnen betalen. Iedereen had het hele jaar enorm geworsteld met de financiën. Het personeel was hier zeer gedeprimeerd door geraakt.  

 

Door de positieve wending aan het eind van het jaar was er ook enthousiasme om een aantal workshops te houden. Er was een teambuilding workshop voor de huisvaders en -moeders, en een leiderschap workshop voor de hoofden van de afdelingen. Beide workshops gingen erg goed, en iedereen was weer vol inspiratie en goede voornemens. De directrice van het centrum schreef hierover: "I can't tell you how good it is to be able to make plans again instead of just worrying about where the next million will come from. So as you can see we are back in very positive form. Your support has really revitalised us all!

 

Winter reparatie project

In 2005 is er met geld van stichting Jabulani Kids Zimbabwe geïnvesteerd in het winter klaar maken van een paar wooneenheden De oude woonkamer van een van de wooneenheden, Famous Five, was erg groot.kinderen in het gerenoveerd wooncomplex Deze was nog gebouwd naar model van een oude kostschool, en daarom heel koud in de winter. Nu is deze woonkamer aangepast en heeft Famous Five nu een kleinere, gezellige, maar vooral warmere woonkamer.
De wooneenheid van de jongste kinderen, Sunshine, werd uitgerust met een tapijt waarop ze voortaan kunnen spelen. Voordat het tapijt er lag was de vloer te koud en te hard om fijn op te spelen. De kleintjes kunnen nu uit hun rolstoel op het tapijt rondkruipen en samen spelen.

.

 

Vakantieopvang weeskinderen

Sinds 2005 biedt het centrum opvang aan weeskinderen die tijdens de schoolvakanties nergens naartoe kunnen. Hiv/aids ontwricht veel families in Zimbabwe, en ook in het King George VI centrum zijn steeds meer kinderen die een of beide ouders verloren hebben. De wezen kunnen in een van de wooneenheden blijven onder begeleiding van een huisouder. 

 

Cursus counseling

In 2005 hebben vier personeelsleden een training counseling gevolgd: twee stafleden van de therapieafdeling, een docent voor slechthorende kinderen en een van de lichamelijk gehandicapte secretaresses van het centrum. . Alle vier houden nu regelmatig counseling sessies,.  

 

Personeelstraining

Voortdurend wordt het personeel van het King George VI centrum getraind. Trainingen worden onder meer aangeboden op het gebied van management, pr en administratie.  

 

Nieuw muzieklokaal

Begin 2004 is het nieuwe muzieklokaal afgebouwd. Dit wordt nu dagelijks gebruikt. Er is een tapijt in het lokaal gelegd waardoor de kinderen er comfortabel kunnen zitten en waardoor het geluid er beter is.  

musicerende kinderen in het muzieklokaal Er staan een piano en alle marimba's van de inmiddels oud-schoolband, Liyana. Het kinderkoor de Linderakkertjes uit Nijmegen droeg bij aan dit project. Prudence, de zangeres van Liyana geeft muzieklessen. . 's Middags zijn er marimba lessen, en soms wordt een professionele muziekdocent gevraagd om les te komen geven. Met resultaat: 'He has formed a sort of band with piano, keyboard, marimba, drums and shakers. So the music room is always rocking with sound!' (directeur KGVI).

.

Hulpmiddelen voor 'Independent Living'

Wanneer aan het begin van het jaar nieuwe kinderen arriveren, hebben sommigen een nieuwe rolstoel nodig. Het centrum koopt rolstoelen lokaal in bij de organisatie LoReWo (Local Rehabilitation Workshop), gevestigd in Bulawayo. LoReWo verkrijgt zelf haar rolstoelen tweedehands uit Noorwegen. De rolstoelen moeten altijd speciaal aangepast worden aan de individuele behoeftes van de kinderen. Verder zijn er kwalitatief goede kussens nodig zodat de kinderen goed kunnen zitten en zich kunnen concentreren op school. Emmaus Bilthoven droeg onder andere bij aan deze en andere hulpmiddelen voor 'Independent Living' voor de kinderen. 

 

Boomgaard

Stichting Jabulani Kids Zimbabwe heeft in 2002 geld ingezameld voor de aanleg van een boomgaard op het terrein van het King George VI centrum. Deze boomgaard is mede gesteund door het NCDO. twee jongens in de pas aangelegde boomgaard De bevloeiing van de boomgaard wordt gedaan met het afvalwater uit het centrum. Hiervoor is een rioleringspomp aangelegd en een afvoerleiding om het water op de plek van bestemming te krijgen.
De boomgaard is een groot succes: 'The irrigation for the orchard is now well established and is watering all the fruit trees. The trees are growing well and we have been able to pick some pawpaws (papaya) from the trees. The other fruit will take much longer to produce. We have other plants growing around the trees so the children have also been given pumpkins to eat'  (directeur KGVI).