Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Fototentoonstelling kinderrechten

De tentoonstelling bestaat uit verschillende panelen met foto's en interactieve opdrachten. Veertien verschillende rechten worden behandeld op een manier die goed aansluit bij de belevingswereld van de kinderen.
Er is een leskist met verkleedspullen voor de kinderen. De kinderen bezoeken de tentoonstelling in kleren uit allerlei culturen. Zo wordt het recht op een eigen cultuur duidelijk gemaakt.
Welk recht vinden de kinderen nou het belangrijkst? En waarom? Op en groot krijtbord schrijven/tekenen de leerlingen het voor hen belangrijkste recht en geven aan waarom ze voor dit recht gekozen hebben.
Op een ander paneel vinden de kinderen 10 verschillende plaatjes en 10 verschillende teksten. Maar welk plaatje hoort nou bij welke tekst? Tussen de plaatjes en de teksten in zit een krijtbord. Met verschillende kleuren geven de verschillende groepjes aan bij welke tekst hun plaatje hoort, en waarom.
Nog een voorbeeld is het nep/echt rechten spel. Op een paneel hangen 20 'kinderrechten' 7 van deze rechten zijn echter 'nep' rechten. De leerlingen moeten de echte en de nep rechten uit elkaar halen. Uiteindelijk wordt besproken waarom sommige rechten nep zijn maar toch belangrijk en waarom sommige dingen onzin zijn, zoals bijvoorbeeld: alle kinderen hebben recht op zacht toiletpapier.
Ten slotte is er een aansprekende video over kinderrechten te zien.

De Bilt

In januari was de tentoonstelling te zien in De Bilt, waar alle scholen mee hebben gedaan. Deze tentoonstelling werd op 13 januari geopend door leerlingen van groep 7/8 van de Jan Ligthartschool. Ilone Peters, medewerker van COS, Ineke Rijndorp, directeur van COS Utrecht, Henny Helmich, directeur van het NCDO, en vertegenwoordigers van de organisaties die een bijdrage aan de tentoonstelling hadden geleverd waren bij de opening aanwezig. Tot en met 4 maart hebben in totaal 35 groepen een bezoek gebracht aan de tentoonstelling, samen waren dat ongeveer 900 kinderen.

.


Ga naar navigatie