Download dit jaarverslag in pdf formaat
Het vierde bestaansjaar van de stichting Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ) was financieel een verdienstig jaar dankzij alle giften van donateurs. Dit geld was hard nodig vanwege de vreselijk moeilijke situatie in Zimbabwe waarmee het King George VI (KGVI) centrum direct te maken had. Het gevaar dreigde dat kinderen naar huis gestuurd moesten worden, personeel niet kon worden uitbetaald en er te weinig voedsel in het centrum was. Gelukkig heeft het centrum dit, mede dankzij de steun van JKZ, vooralsnog weten te voorkomen.
In de primaire levensbehoeftes van mensen kan niet meer vanzelfsprekend worden voorzien vanwege de economische crisis waarin Zimbabwe zich bevindt. Daarom kwam de steun aan het KGVI centrum in 2005 voornamelijk neer op het bijdragen aan basale zaken zoals voedzame maaltijden voor de kinderen, noodzakelijke medicijnen en de salarissen van onder andere de huisouders, therapeuten en verpleegkundigen.
Mede dankzij de steun van alle donateurs aan JKZ is het gelukt om het centrum in 2005 op volle capaciteit draaiende te houden en zelfs te verbeteren. Dankzij de donateurs is het zelfs gelukt om het voortbestaan van het KGVI centrum voor 2006 vrijwel zeker te maken. Een buitengewoon succesvol jaar dus voor JKZ. Het bestuur van de stichting Jabulani Kids Zimbabwe wil iedereen bedanken die ons het afgelopen jaar heeft ondersteund en daarmee vertrouwen heeft gehad in onze stichting.
In dit jaarverslag kunt u in het eerste deel lezen welke activiteiten er zijn geweest, zowel in Nederland als in Zimbabwe. In het tweede deel van het jaarverslag wordt een financiële verantwoording gegeven.
De stichting Jabulani Kids Zimbabwe bestaat sinds november 2001 en haar doelstelling is het werven van fondsen en vrijwilligers voor het King George VI Rehabilitation and Learning Centre in Bulawayo, Zimbabwe. Dit centrum voor kinderen met fysieke en/of auditieve beperkingen is een non-gouvernementele organisatie. Het centrum krijgt, behalve een kleine tegemoetkoming in de salariskosten, geen overheidssteun en is daarom afhankelijk van giften.
Om het King George VI centrum te steunen organiseert het bestuur van JKZ activiteiten om fondsen en vrijwilligers te werven. JKZ ontvangt giften van particulieren, bedrijven, scholen, kerken en ontwikkelingsfondsen.
In 2005 bestond het bestuur van JKZ uit zeven personen, die allen op de een of andere manier betrokken zijn geraakt bij het KGVI centrum.
Het afgelopen jaar was sinds de oprichting het meest succesvolle jaar van JKZ. Nog niet eerder ontving JKZ een dergelijk groot bedrag aan giften.
De financiële groei van JKZ komt op een goed moment aangezien de situatie in Zimbabwe schrijnend is en nog steeds verslechtert. Door een extreem instabiele economie en dito politieke situatie, bestaan er steeds groter wordende tekorten aan basisvoorzieningen zoals voedsel en medicijnen. De steun van JKZ aan het KGVI centrum is daarom essentieel voor het voortbestaan ervan.
De volgende activiteiten hebben plaatsgevonden in 2005, vaak zijn deze mede mogelijk gemaakt door enthousiaste en betrokken vrijwilligers in Nederland:
Een van de doelen van de stichting is om vrijwilligers te werven voor de afdeling fysiotherapie, ergotherapie en logopedie in KGVI. Mede dankzij deze vrijwilligers krijgen de kinderen meer mogelijkheden op een betere toekomst.
Stichting JKZ bemiddelt in het uitzenden van vrijwilligers en organiseert hiervoor informatieavonden voor geïnteresseerden. In 2005 vetrokken er drie enthousiaste therapeuten naar het KGVI centrum. Dit waren Nelleke Roelse (ergotherapeut), Astrid Kokkeler en Sara Bolle (fysiotherapeuten). Ook in het voorjaar van 2005 waren er twee Nederlandse vrijwilligers werkzaam in het centrum Mirjam Sleumer (sporttherapeut) en Sandy van Beuzekom (fysiotherapeut).
Het blijkt dat vrijwilligers in de dagelijkse praktijk veel betekenen voor het centrum omdat zij een zeer positieve invloed hebben op de sfeer en op de motivatie van zowel de kinderen die een revalidatieprogramma volgen als van het vaste personeel.
Het King George VI centrum biedt revalidatie, huisvesting en vorming aan kinderen met een fysieke en/of auditieve functiebeperking. De kinderen komen uit heel Zimbabwe en zijn in de leeftijd van drie tot achttien jaar. In het centrum wonen ongeveer 95 kinderen.
Het KGVI centrum werkt nauw samen met de King George VI Memorial school, die in hetzelfde gebouw gevestigd is. Daar wordt zowel primair als voortgezet onderwijs aangeboden. Op de school krijgen 180 leerlingen onderwijs, dat is aangepast aan de mogelijkheden van de kinderen. Aan de kinderen van het KGVI centrum en de leerlingen op school worden vijf aspecten van vorming en onderwijs geboden, met als doel dat elk kind de kans krijgt zich optimaal te ontplooien:
Elk van deze vijf aspecten speelt een belangrijke en unieke rol in de ontwikkeling van deze kinderen tot volwaardige en zelfstandige volwassenen.
Naast aandacht voor de bovenstaande aspecten van vorming en onderwijs biedt het KGVI centrum bovenal een veilig thuis. De kinderen zijn niet alleen kwetsbaar vanwege hun lichamelijke beperking, maar ook doordat de hiv/aids-epidemie in Zimbabwe familiestructuren afbreekt. Het merendeel van de kinderen komt uit gebroken gezinnen of heeft een of beide ouders verloren, waardoor zij meer risico lopen op verwaarlozing en mishandeling. Hiv/aids kent ook in Zimbabwe veel slachtoffers. Het centrum heeft een wachtlijst en zou meer kinderen kunnen helpen indien er meer geld zou zijn.
In het KGVI centrum wonen acht tot tien kinderen per wooneenheid samen met een verzorger, een huisvader of -moeder, zoals in een gezin. Zo wordt een veilig en geborgen situatie gecreëerd. Voor kinderen die getraumatiseerd zijn door hun verleden heeft het KGVI centrum een counseling programma, dat kinderen helpt hun verleden te verwerken.
De kinderen leren in de wooneenheden zelf hun maaltijden klaar te maken, hun huizen schoon te houden en hun kleding te wassen en strijken. Ook leren ze groenten en maïs te verbouwen. Ze gebruiken de oogst voor eigen gebruik of de verkoop. De kinderen leren eveneens om boodschappen te doen en dragen zorg voor het huishoudgeld dat ze wekelijks ontvangen van het centrum.
Het centrum heeft zeer enthousiaste medewerkers. Er wordt veel voor de kinderen georganiseerd zoals een kunstfestival, sportdagen, muziek-, dans- en toneelactiviteiten en gedichtenworkshops.
In 2005 was er een tekort aan voedsel en te weinig geld om het personeel voldoende te betalen. Het centrum heeft behoefte aan een professionele fysiotherapeut. De gebouwen uit de jaren vijftig vergen steeds meer onderhoud.
De directeur van het KGVI centrum schrijft in december 2005 dat ze vermoedt dat de kinderen in haar centrum misschien wel de best gevoede kinderen van het land zijn. Maar de dagelijks stijgende kosten voor levensonderhoud, het gebrek aan contant geld, de moeilijkheid om brandstof te vinden voor transport, en hoezeer je moet zoeken naar meel, of brood, olie om mee te koken, suiker, of welk artikel je ook maar hoopt tegen te komen, het zijn dagelijkse gevechten voor het personeel van het centrum. Schoonmaakmiddelen stijgen enorm in prijs en dit zijn geen luxe producten, op waspoeder en toiletreiniger kan niet bezuinigd worden. Deze stijgende kosten betekenden in 2005 een verdubbeling van de kosten in drie maanden tijd.
De grote problemen betekenden ook dat het personeel gedemotiveerd raakte. Voor vrijwel elk bedrijf en organisatie in het land is het moeilijk om het personeel voldoende te betalen om de inflatie bij te houden. Het personeel kon voor een maandsalaris iets meer dan drie liter olie kopen om te koken. En slechts vijf procent van de werknemers in Zimbabwe verdient genoeg om een gezin van zes personen te onderhouden.
Het jaar begon met meer kinderen in het centrum dan ooit tevoren. Omdat steeds meer ouders door de slechte economische tijden de bijdragen voor schoolgeld en kostgeld (de vergoeding voor kinderen om in het KGVI centrum te verblijven als ouders of verzorgers te ver buiten Bulawayo wonen) niet meer kunnen betalen, draagt het KGVI centrum hierin bij.
Het centrum ontvangt een groeiend aantal weeskinderen (vooral als gevolg van hiv/aids) die ook onderdak tijdens de vakanties nodig hebben. En omdat meer en meer kinderen in het centrum hun ouders verliezen, moeten zij tijdens vakanties worden opgevangen door andere familieleden, wat lang niet altijd liefdevol gebeurt. Zoals een van de kinderen zei: ‘if your parents go, you’re in trouble’.
Een nieuwe ontwikkeling is de integratie die plaatsvond in het KGVI centrum. Kinderen van het personeel en kinderen uit de buurt zonder handicap komen meer en meer op het centrum en in de school, omdat andere scholen te duur worden. Dit resulteert in een mooie mix van kinderen, waarbij de gehandicapte kinderen zich meer geaccepteerd voelen en de anderen meer bewust en zorgzaam worden.
Leuke dingen waren er ook: de sporters uit het centrum namen deel aan de jaarlijkse Danhiko gehandicaptensportwedstrijd in Harare. Twintig kinderen uit KGVI namen deel aan volleybal- basketbal- en voetbalwedstrijden en verschillende rolstoelraces.
Aan het begin van het jaar werd een nieuwe schoolband gevormd, die in de loop van 2005 bekend is geworden in Bulawayo. Na concerten op scholen en in hotels, nam de band deel aan het Intwasa arts festival in Bulawayo.
Een vrijwilligster uit Australië organiseerde een kookwedstrijd, om met de schaarse ingrediënten de lekkerste recepten klaar te maken, wat een nieuw kookboek opleverde.
In december werd het schooljaar feestelijk afgesloten met een prijs concert voor de beste leerlingen.
Samengevat zijn er in het KGVI centrum in 2005, ondanks economisch barre tijden, mooie initiatieven gestart en voortgezet. Het KGVI centrum heeft het hoofd boven water kunnen houden mede dankzij financiële ondersteuning van de stichting JKZ, maar ook dankzij de veerkracht en het optimisme van de directie, het personeel en de kinderen.
In 2005 heeft de economische crisis zich in Zimbabwe voortgezet. Prijzen blijven bijna dagelijks stijgen omdat de jaarlijkse inflatie meer dan 1000 procent is. Het KGVI centrum ondervindt hiervan de directe gevolgen in de dalende waarde van de salarissen voor het personeel en de stijgende prijzen van voedsel. De werkloosheid van meer dan 75 procent in Zimbabwe betekent ook dat de schoolverlaters van het centrum een zeer onzekere toekomst hebben.
In Zimbabwe namen in 2005 armoede en honger alleen maar toe, en hier waren specifiek gehandicapte kinderen het slachtoffer van. Minder jongens en meisjes gingen naar school, en weer werden met name gehandicapte kinderen hierdoor getroffen. De bestrijding van ondermeer hiv/aids werd beperkt door de verslechterende gezondheidszorg en de verminderde toegankelijkheid ervan.
Het KGVI centrum beslist meestal zelf waaraan het geld dat het van de stichting JKZ ontvangt besteed wordt. Naast de aanschaf van de schoolbus, en het geld nodig om alle kinderen op school te houden, werden de donaties als volgt besteed. Een groot deel van het geld is naar salarissen van het personeel gegaan, gezien de aanhoudende economische crisis en de torenhoge inflatie in Zimbabwe. Verder vergden de primaire levensbehoeften, zoals voedsel en kleding, maar ook het onderhoud van de gebouwen veel geld.
Het jaar 2005 was het jaar van de nieuwe schoolbus en van de noodactie. In oktober is de nieuwe schoolbus daadwerkelijk gekocht! Er moeten nog veiligheidsmaatregelen genomen worden, zoals het aanbrengen van voldoende veiligheidsgordels. Dan is de langverwachte schoolbus klaar om de kinderen van het KGVI centrum te vervoeren. De bus rijdt op diesel, dit in verband met de schaarste aan benzine in Zimbabwe.
Voor de 90 kinderen die iedere dag gewoon naar school komen (en niet in het centrum zelf wonen) wordt het steeds moeilijker om te reizen vanwege het gebrek aan benzine. De nieuwe schoolbus kan daarin enige verlichting brengen.
Tijdens het bezoek van het bestuurslid Hilda van der Stok aan het KGVI centrum, schreef zij over het gebrek aan voedsel en de enorm stijgende kosten door de inflatie. Het gevolg hiervan zou betekenen dat in 2006 misschien de helft van de kinderen (die tijdens de schooltrimesters in het centrum wonen) weggestuurd zou moeten worden.
Het bestuur van JKZ reageerde snel op dit bericht en luidde de noodklok in september. Alle donateurs en belangstellenden werden op de hoogte gebracht van de humanitaire crisis in Zimbabwe en de vreselijke consequenties voor de kinderen van het KGVI centrum. Het doel om vóór 31 december 17 duizend euro extra over te maken aan KGVI zodat alle kinderen ook in 2006 naar school konden blijven komen is ruimschoots gehaald!
De bijdragen van JKZ aan lopende kosten zijn in 2005 als volgt verdeeld:
55 % voor salarissen
16 % voor voedsel en schoonmaakspullen
7 % aan onderhoud
7 % voor transport
6 % voor water
3 % aan telefoon- en internetkosten
2 % kantooruitgaven, -artikelen en computeronderhoud
1 % elektriciteit
1 % therapie uitgaven
1 % medische uitgaven (een deel van de medische uitgaven worden momenteel betaald door een speciaal project).
1 % personeelstraining
De belangrijkste kostenpost voor het KGVI centrum zijn de salarissen van het personeel. Dit betreft salariskosten voor huismoeders en -vaders, de kok, verpleegkundigen, therapeuten, administratief personeel, de directie en de conciërge.
Een andere grote post zijn de kosten voor voedsel en schoonmaakmiddelen. Hieronder valt alle voedsel dat voor de kinderen wordt gekocht om hen dagelijks drie voedzame maaltijden te geven. Ook schoonmaakspullen, zoals wasmiddel en wc reinigers, om het centrum schoon te houden vallen onder deze post. Een schoon centrum is essentieel voor deze kinderen, die door hun handicap vaak een minder goede weerstand hebben.
Onderhoud is een andere grote uitgave. De vele gebouwen zijn nu meer dan vijftig jaar oud en hebben veel onderhoud nodig; deursloten, ramen, goten, daken, plafonds, verf en het repareren van schade aangericht door termieten vallen onder deze post. Daarbij komen de hoge loodgieterkosten voor alle reparaties van toiletten, badkamers en keukens.
Transportkosten omvatten onder meer de reiskosten die sommige kinderen moeten betalen om bij hun familie te komen, maar ook reiskosten van gezondheidswerkers die kinderen uit risicogroepen bezoeken tijdens de schoolvakanties. Dit gaat om kinderen die gevaar lopen op mishandeling of medische problemen hebben zoals doorligplekken. Ook zijn er twintig scholieren die de reiskosten om elke dag naar school te komen niet kunnen betalen. Het KGVI centrum draagt bij aan deze kosten. Ook bezoekt de gezondheidswerker sommige van deze kinderen, wat de transportkosten verhoogt.
In het verleden werden de medische uitgaven door projectfondsen vergoed. Inmiddels zijn deze beëindigd, waardoor dit jaar een deel van de JKZ donaties is uitgegeven aan behandelkosten van sommige kinderen. Waaronder röntgenfoto’s, medicijnen en verband.
Opname in een ziekenhuis is niet langer gratis. Jaarlijks komt een aantal kinderen van het KGVI centrum in het ziekenhuis terecht vanwege onder meer botbreuken en infecties. Veel kinderen zijn door hun handicap extra vatbaar voor ziekten. Sommigen hebben een botaandoening waardoor ze snel een arm of been breken. Kortom, geld is nodig om ziekenhuisbezoeken van de kinderen te bekostigen.
Het opleiden van personeel is een andere belangrijke kostenpost. De bedoeling is om dit verder uit te breiden in 2006. Workshops over leiderschap en samenwerking zijn populair en werken goed.
Graag zou de stichting JKZ melding maken van nog allerlei andere projecten die KGVI in 2005 heeft gedaan, maar het afgelopen jaar was het KGVI centrum simpelweg te druk met overleven. Vanwege de financiële situatie is al besloten geen nieuwe kinderen meer aan te nemen, ondanks de wachtlijst.
Alle fondsen, buiten de schoolbus en de noodactie om, zijn gebruikt om het centrum draaiende te houden, waaronder bovenstaande onkostenposten vallen. In de meeste landen zou een centrum als KGVI door de regering worden betaald. JKZ draagt bij aan het draaiend houden van het centrum en het bieden van zoveel ontwikkelingskansen aan bijna 200 kinderen met een fysieke of auditieve handicap.
Na dit beste jaar in de geschiedenis van JKZ gaat het bestuur met veel enthousiasme en vertrouwen verder in 2006. Het komende jaar staat in het teken van ons eerste lustrum en het uitbreiden van de activiteiten en middelen om het KGVI centrum financieel te ondersteunen en het werven van vrijwilligers.
Hoofddoelstelling is en blijft het werven van fondsen om het KGVI centrum te ondersteunen in haar activiteiten ten behoeve van kinderen met een handicap in Zimbabwe. Daartoe zullen wij doorgaan met het leggen van contacten met particulieren, bedrijven en instellingen die JKZ en daarmee de kinderen van KGVI willen steunen.
Een mogelijkheid is dat studenten hun afstudeeronderzoek of stage in het centrum doen. KGVI is een boeiende plek voor studenten die de wereld eens vanuit een ander perspectief en voor hen andere cultuur willen bekijken. JKZ wil hierbij graag een faciliterende rol spelen en heeft hiertoe inmiddels contact gelegd met onderwijsinstituten en studenten.
Ook voor professionals met werkervaring is KGVI een leerzame werkplek. Het gaat hier met name om vrijwilligers met een achtergrond in de fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, maatschappelijk werk en soortgelijke opleidingen. Vrijwilligers kunnen tegen vergoeding van kost en inwoning een belangrijke bijdrage leveren aan de vijf aspecten van onderwijs en vorming die het KGVI centrum haar kinderen biedt. Zij leveren een bijdrage aan het werk dat gedaan moet worden en kunnen een belangrijke rol spelen door middel van kennisoverdracht, door de expertise die zij hebben.
Verder wil de stichting JKZ het KGVI centrum steunen met:
De situatie in Zimbabwe lijkt nog niet te gaan verbeteren. Het bestuur hoopt daarom van harte dat u ook in 2006 wilt blijven bijdragen aan de kosten om het KGVI centrum open te houden en zo een bijdrage te leveren aan de toekomst van de kwetsbare maar talentvolle kinderen van het centrum.
Het KGVI centrum heeft behoefte aan kinderrolstoelen om de mobiliteit van de kinderen te vergroten. In de wooneenheden zijn steunen in de toilet- en badruimten nodig evenals aangepast bestek.
De opbrengsten in 2005 kwamen voornamelijk uit eenmalige donaties en periodieke overschrijvingen van onze vaste donateurs. Ook is veel geld opgehaald door initiatieven van vrienden, collega’s en familie van de bestuursleden van stichting JKZ en de actie Noodklok.
In totaal heeft stichting JKZ € 44.986,06 ontvangen. De totale overheadkosten van stichting JKZ bedroegen in 2005 slechts 2 procent. Deze kosten liggen ver onder de 5 procentnorm zoals in de statuten van stichting JKZ vastgelegd.
De kosten van JKZ in 2005 bestonden uit:
In totaal is er € 56.500,68 overgemaakt aan het KGVI centrum. Hiervan was € 19.500,00 vrijbesteedbaar en € 37.000,68 projectgebonden. De Actie Noodklok heeft € 16.620,80 opgebracht. Hierdoor hoefden aan het eind van 2005 geen kinderen het centrum te verlaten.
Het andere project dat in 2005 is afgerond is dat van de nieuwe schoolbus. In 2004 was er al een begin gemaakt met het inzamelen van geld voor een nieuwe schoolbus, toen al was er ruim € 8000,00 opgehaald. Dit bedrag is in 2005 verder aangevuld met giften van donateurs, € 550,00, en de fietstocht van Matt van Wezel, € 925,00. Dit is uiteindelijk aangevuld met algemene donaties tot een bedrag van € 10.000,00 dat in 2005 is overgemaakt voor de schoolbus.
De penningmeester van stichting JKZ kon tijdens haar bezoek in 2005 samen met de directeur van het KGVI centrum de koopcontracten van de nieuwe schoolbus ondertekenen. De schoolbus is geïmporteerd uit Zuid-Afrika.
In de balans 2005 staat een tekort van 12.429,43. In 2005 is meer geld overgemaakt dan dat er donaties ontvangen zijn omdat een bedrag uit 2004 pas begin 2005 is overgemaakt.
Debet | Credit | |
Eigen vermogen/kapitaal | ||
Kapitaal | € 363,04 | |
Reserves | € 20.830,55 | |
Eigen vermogen/ Kapitaal totaal |
€ 21.193,59 | |
Rabobank | ||
Rabobankrekening | € 8.764,16 | |
Rabobank totaal | € 8.764,16 | |
Tekort 2005 | € 12.429,43 | |
TOTAAL | € 21.193,59 | € 21.193,59 |
Debet | Credit | |
Bijdragen | ||
Ontvangen donaties | € 22.993,26 | |
Structurele machtigingen | € 3.897,00 | |
Schoolbusproject | € 550,00 | |
Fietstocht Matt van Wezel | € 925,00 | |
Actie Noodklok | € 16.620,80 | |
Bijdragen totaal | € 44.986,06 | |
Personeelskosten | ||
Reiskostenvergoedingen | € 22,00 | |
Personeelskosten totaal | € 22,00 | |
Algemene kosten | ||
Telefoon- en faxkosten | € 7,70 | |
Contributies & abonnement | € 137,72 | |
Kantoorartikelen | € 170,11 | |
Drukwerk en papier | € 38,61 | |
Postzegels | € 39,00 | |
Bankkosten | € 487,57 | |
Overige algemene kosten | € 12,10 | |
Algemene kosten totaal | € 892,81 | |
Storting aan KGVI | ||
Vrijbesteedbaar | € 19.500,00 | |
Projectgebonden | € 37.000,68 | |
Storting aan KGVI totaal | € 56.500,68 | |
Nog over te maken 2006 | € 12.429,43 | |
TOTAAL | € 57.415,49 | € 57.415,49 |