Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Laatste nieuwsbrief

Nieuwsbrief Jabulani Kids Zimbabwe november 2014

 
In deze nieuwsbrief leest u welke activiteiten bestuursleden van Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ) en vooral de kinderen en werknemers van het King George VI (KGVI) centrum in het afgelopen halfjaar hebben ondernomen. 

Het King George VI centrum afgelopen half jaar

2015: grote veranderingen bij KGVI

Verander van zorgverzekeraar en doneer kosteloos tot wel 80 euro aan JKZ

De halve marathon van Vlieland

Hans 40 jaar!

CJIB doneert met u mee!

Doneer je verjaardag aan JKZ

Jubileumeditie Wollebrandcross

Kerstpakkettenactie Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio

Kerstactie van het Haganum

Het King George VI centrum afgelopen half jaar

Het King George VI centrum afgelopen half jaar De band en de dove en slechthorende dansgroep van het King George VI centrum (KGVI) traden in het najaar op bij de opening van de Kunstgalerie van Bulawayo. De marimba-band mocht ook spelen tijdens de viering van de viering van het 120 jarige bestaan van de stad Bulawayo. Ze werden  ook ingehuurd voor een bruiloft en ze speelden tijdens een festival in Harare. Het centrum hield ook een kleine boekpresentatie voor een nieuwe boek, getiteld ‘Small friends’ waarin leerlingen verhalen en gedichten publiceren.

Twee schoolverlaters zijn betrokken bij een project om tassen te maken die in de VS verkocht worden. Ook geven ze naailes en maken ze schooluniformen voor de leerlingen. Zeven leerlingen hebben trainingen en kleine leningen gehad om een bedrijfje te starten. Ze werken nu onder meer aan het opzetten van een bakkerij, een kapsalon en een kleding-was-service. Meer schoolverlaters van het KGVI centrum zijn succesvol. Zo heeft de Amerikaanse ambassade een vierde oud-leerling uitgekozen om te gaan studeren in de VS en mag een andere oud-leerling in de VS deelnemen aan een Afrikaans leiderschapsprogramma voor jongeren. En een oud-leerling begint volgend jaar aan een studie psychologie aan de Universiteit van Zimbabwe.  

Het KGVI heeft een project waarbij fysiotherapeuten van het KGVI centrum arme gemeenschappen bezoeken om ter plekke ouders van gehandicapte kinderen, en de kinderen zelf, te trainen om met de handicaps om te gaan. Tijdens een tweedaagse workshop in een gemeenschap krijgen ouders van gehandicapte kinderen bijvoorbeeld een training in hoe zij medisch gezien het beste voor hun kinderen kunnen zorgen. Tijdens deze bezoeken komen ook veel sociale problemen waar deze families mee kampen naar voren, zoals armoede, uitsluiting omdat gehandicapten vaak niet geaccepteerd worden door lokale gemeenschappen en medische problemen.  

Verder heeft het KGVI centrum een programma om gebarentaal  breder bekend te maken. Ze heeft nu een aantal trainers, en promoot bijvoorbeeld gebarentaal in het ziekenhuis onder artsen en verpleegkundigen; zodat doven en slechthorenden goede voorlichting krijgen over hiv/aids.  

Activiteiten van het KGVI centrum zijn te volgen op Facebook.  

2015: grote veranderingen bij KGVI

De afgelopen tijd zijn twee belangrijke geldbronnen van het KGVI weggevallen: de overheid betaalt niet langer mee en ook een programma van internationale donoren dat kinderen ondersteunde met hun schoolgeld, is gestopt. Hierdoor, en door de aanhoudende slechte economische situatie in Zimbabwe,, heeft het management van KGVI een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen voor 2015.  

Om het centrum open te kunnen houden moet het maximale aantal kinderen op KGVI terug van meer dan honderd naar zeventig. Zij moeten allemaal het volledige schoolgeld gaan betalen. In elk geval twee en mogelijk drie wooneenheden worden gesloten. Elf personeelsleden moeten worden ontslagen. Er ligt bovendien een plan om tot en met 2017 zoveel als mogelijk een zelfvoorzienend centrum te worden. De maandelijkse bijdrages en projecten die stichting Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ) ondersteunt zijn belangrijk, maar er is meer nodig om het KGVI centrum open te houden.  

In het kader van een zelfvoorzienend centrum zou een duurzame elektriciteitsvoorziening een grote stap voorwaarts zijn. Er ligt nu een projectvoorstel van ongeveer 10.000 euro dat we vanuit JKZ willen ondersteunen.  

Verander van zorgverzekeraar en doneer kosteloos tot wel € 80 aan JKZ

Wanneer u besluit over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, doe dat dan via goededoelshop.nl. De nieuwe zorgverzekeraar keert in dat geval tussen de 30 en 80 euro uit aan een goed doel van uw keuze. Het precieze bedrag verschilt per verzekeraar. Dit kost u niets. U hoeft alleen het volgende te doen:

  1. Ga naar goededoelshop.nl
  2. Maak een account aan
  3. Stel stichting Jabulani Kids Zimbabwe in als uw goede doel
  4. Kies via Goede Doel Shop een nieuwe zorgverzekeraar.

U wordt doorverwezen naar de site van de nieuwe verzekeraar voor het afsluiten van de verzekering.

Goededoelshop.nl heeft naast de zorgverzekeringen nog vele webshops waaruit je kan kiezen, zoals reisorganisaties. Dus heeft u geen vertrouwen in het Nederlandse weer en gaat u voor zon of sneeuw liever naar het buitenland? Boek uw vakantie via de goededoelshop.nl en doneer aan JKZ!  

De halve marathon van Vlieland

Op 10 augustus begon ik aan een grote uitdaging: de halve marathon van Vlieland. Ik had nog nooit een halve marathon gelopen, dus nam ik de uitnodiging van een vriendin aan. Ik zou het echt een prestatie vinden, als ik hem zou uitlopen. Daarom bedacht ik dat ik wel wat extra motivatie en beloning kon gebruiken van mijn vrienden, collega’s en familie. Ik ging van start met mijn voorbereidingen met als stok achter de deur ze me zouden sponsoren voor JKZ en KGVI als ik de finish zou halen.

Het was ontzettend leuk om te ervaren hoe positief iedereen was om me te sponsoren, het hielp me echt om door te zetten.

Met windkracht 6, bewolking maar bij een prima temperatuurtje ging ik met honderden mensen van start. De route ging via de duinpaden over het hele eiland heen. Het was een prachtige parcours met heel veel enthousiaste toeschouwers langs de kant. Het was zwaar en ver, maar het ging heel goed. Zo goed dat ik zelfs op het laatst nog kon versnellen en sprintend de finish over kon gaan. Wat was ik blij dat ik er was, wat een overwinning. En mijn tijd? 1 uur en 47 minuten!

De sponsoring heeft 610 euro opgebracht. Een super mooi bedrag, waar ik al mijn sponsoren enorm voor wil bedanken.

Lieve groet,
Hilda van der Stok

Hans 40 jaar!

Op 28 juni werd Hans van der Stok 40 jaar. In plaats van cadeaus vroeg Hans geld voor stichting Jabulani Kids Zimbabwe en dus voor de kinderen van KGVI. In totaal werd is 619 euro aan cadeaugeld overgemaakt aan JKZ. Hans, leuk dat je aan JKZ hebt gedacht en ontzettend bedankt voor deze gulle donatie.

CJIB doneert met u mee!  

Anderhalf jaar geleden heeft mevrouw Eelkelien de Graaff (hierna te noemen Appelante Eek) een bekeuring gekregen voor het per ongeluk parkeren op een invaliden parkeerplaats. Overtuigd als zij was van een kwijtschelding van deze boete, het was namelijk echt per ongeluk, had zij de boete vooruitlopend op de beslissing van de kantonrechter deze alvast gedoneerd aan `Sweat for JKZ 2014`! De kinderen van het KGVI centrum hadden het geld hard nodig en hoe mooi dat dit geld van deze onterechte boete op een invalidenparkeerplaats terecht zou komen bij de kinderen van KGVI. Dat deze kwijtschelding nog wel wat voeten in aarde zou hebben wist zij op dat moment nog niet. Dat ze gelijk zou krijgen daar was ze van overtuigd! En het is haar gelukt….Lees het hele verhaal van de vernietiging van de boete op onze site.  

Sinds het ontvangen van de bekeuring heeft zij geprocedeerd met bezwaar, Wet Mulder, beroep en is ze ter zitting geweest bij de kantonrechter. Rond de Sweat for JKZ`fietstocht was Appelante Eek uitgenodigd voor een zitting om het beroep te behandelen, maar was verhinderd. De reactie op haar telefoontje naar Justitie was: nee, mevrouw, dan heeft u gewoon pech, maar u mag nog wel een brief schrijven met extra gronden voor uw beroep. Dat liet Appelante Eek zich geen twee keer zeggen! En toen kon de zitting opeens tóch worden verdaagd.  

Appelante Eek rekende er vast op dat ze gelijk zou krijgen en het bedrag van de bekeuring terug zou krijgen en wel omstreeks ons rondje Ijsselmeer (Sweat for JKZ). Zij had namelijk besloten dat de kinderen in Zimbabwe het geld harder nodig hebben dan het Centraal Justitieel Incasso Bureau of zij zelf.  

Met de bekeuring (a 360 euro) bijdrage kan namelijk al een substantieel deel van bijvoorbeeld een operatie bekostigd worden. Dat toch prachtig? Na anderhalf jaar dan toch eindelijk een positieve wending. Vooruitlopend op het vonnis van de Kantonrechter, is het rondje IJsselmeer gesponsord, onder vermelding van: "parkeren zoutsloot, sweat for jkz 2014" !  

Op 8 september heeft de Kantonrechter de bekeuring vernietigd en de sanctie op nul gesteld. Iedereen blij, behalve misschien het CJIB.  

Na deze prachtige uitkomst roept Appelante Eek iedereen die van Afrika, fietsen of parkeren houdt op om mee te doen aan de actie ; " CJIB doneert met u mee ! " zodat er nog meer geld bij elkaar "gefietst" wordt voor opleidingen, boeken, medicijnen, operaties, schoolreisjes en andere leuke dingen voor de Jabulani Kids.  

Namens de kinderen en het personeel van KGVI : Appelante Eek DANKJEWEL !

Echt fantastisch! :-)  

Doneer je verjaardag aan JKZ

Iedereen herkent het wel. Je bent jarig en mensen vragen of je nog wensen hebt. In veel gevallen kom je niet verder dan een boek of een lekkere badschuim. Je realiseert je dat je eigenlijk alles al hebt. Pak het eens anders aan: doneer je verjaardag. Je laat mensen het bedrag dat ze normaal gesproken aan een cadeautje zouden besteden overmaken op rekeningnummer NL 71 RABO 0384 227 708 t.n.v. stichting Jabulani Kids Zimbabwe te Utrecht o.v.v. verjaardag <naam>   Jubileumeditie Wollebrandcross

Op 31 januari  2015 vindt de 15e editie van de Van den Bos Wollebrandcross plaats. Met diverse activiteiten en evenementen in het Westland wordt tijdens de Wollebrandcross geld ingezameld voor verschillende lokale en landelijke doelen. Ook deze keer lopen wij namens Nature's Pride mee met een gesponsorde wandeling. Nature's Pride, een bedrijf voor het importeren en exporteren van exotische groente en fruit, is al jaren een grote donateur voor JKZ en zet zich tevens jaarlijks in voor de Wollebrandcross. Wij steunen Nature's Pride bij deze initiatieven en willen daarom ook dit jaar weer met een grote groep aanwezig zijn. Wil je ook meelopen? Meld je aan via info@jabulanikids.nl.    

KersKerstpakkettenactie Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio

In juni heeft bestuurslid Maaike Fransen namens de stichting een cheque van 650 euro mogen ontvangen van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio. (OOZ). Dit bedrag is opgehaald tijdens de kerstpakkettenactie van 2013. Maaikes broer Rob is werkzaam op het onderwijscentrum de Twijn. Hij heeft zich voor deze actie ingezet en overhandigde haar de cheque.

Rob heeft vorig jaar een bezoek gebracht aan het King George VI centrum. Na dit bezoek heeft hij samen met zijn partner een actie opgezet voor JKZ door het maken en verkopen van de GiroFravo hangers.

Rob, heel erg bedankt voor het initiatief om JKZ voor te dragen in deze kerstpakkettenactie. Wij bedanken alle medewerkers van het OOZ die hun kerstcadeau geschonken heeft.       

Kerstactie van het Haganum

Net als vorig jaar zal ook in 2014 de opbrengst van de Kerstactie van het gymnasium Haganum in Den Haag ten goede komen aan de kinderen van het King George VI centrum in Bulawayo. Leraar Tim den Hollander zal samen met een groep leerlingen leiding geven aan een aantal activiteiten waarvoor de leerlingen sponsoring kunnen ontvangen van ouders, familie of vrienden. Eerst zetten de leerlingen een grote kerstboom opgezet. Daarna volgen allerlei andere activiteiten zoals het verkopen van zelfgebakken taarten en een loterij. Ook wordt een film over het leven op KGVI vertoond. Net als vorig jaar zullen ook dit jaar de leerlingen Juliette en Marjolein (beiden in de eindexamenklas) veel van het werk op zich nemen en tegelijkertijd leiding geven aan een groepje vijfde klassers zodat deze volgend jaar de organisatie op zich kunnen nemen. De kerstactie duurt een week. Wij willen alle leraren en leerlingen die zo hun best doen voor JKZ van harte danken voor hun inzet.