Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Laatste nieuwsbrief

Nieuwsbrief Jabulani Kids Zimbabwe juni 2013

 
In deze nieuwsbrief leest u welke activiteiten bestuursleden van Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ) en vooral de kinderen en werknemers van het King George VI (KGVI) centrum in het afgelopen halfjaar hebben ondernomen. 

Nieuws van het King George VI centrum
April 2013: Tennis Court Launch
Renovatie van daken en plafonds
Grote gift van De Wilde Ganzen en Adessium
Waarom doneert u?
Steun Jabulani Kids via Goededoelshop.nl
Sweat for JKZ: rondje Zuiderzee; 300 km bikkelen op de fiets
Vrijwilliger aan het werk in het KGVI centrum
Kerstactie Gymnasium Haganum

Nieuws van het King George VI centrum

Uit de nieuwsbrief van het King George VI (KGVI) centrum, april 2013.

Sommige kinderen in het KGVI centrum zijn extra kwetsbaar door hun handicap. In het Centrum wonen bijvoorbeeld kinderen waarvan de moeder is overleden, terwijl hun vader er toch al nooit voor hen is geweest. Deze kinderen moeten nu tijdens vakanties verzorgd worden door oudere, en soms jongere, broers of zusjes. En kinderen met een handicap zijn soms minder weerbaar ten opzichte van volwassenen met slechte bedoelingen. Twee meisjes die in het centrum wonen, bleken buiten het centrum seksueel misbruikt te zijn. En een van hen blijkt nu hiv-positief te zijn. Een van deze twee meisjes is doof en kan niet spreken, met als gevolg dat de politie niet goed wist hoe ze met haar moesten omgaan toen ze aangifte kwam doen. Dit is een belangrijke reden voor het KGVI centrum om gebarentaal bekender te maken, ook bij de autoriteiten.

De KGVI school, nauw gelieerd aan het KGVI centrum, verwelkomt zowel leeringen met en zonder handicap. Omdat het onderwijs op de KGVI school goed bekend staat maken leerlingen de overstap vanaf een ‘gewone’ lagere school. Dit jaar kwamen er zo twee meisjes, die elders de basisschool hadden afgerond. Maar het bleek dat ze nog niet konden lezen of schrijven. De leraren van hun oude school haden hun jarenlang geen aandacht gegeven.  

Gelukkig zijn er ook positieve berichten, zoals een jongetje van zeven dat in het centrum woont die na vele operaties eindelijk zijn armen en benen kan bewegen. Met steun van het Verenigd Koninkrijk is op het terrein van het KGVI centrum een nieuwe tennisbaan aangelegd (zie het volgende bericht) en met dank aan Japan heeft het centrum en de school nieuwe klaslokalen en toiletten  Iedere bijeenkomst op het centrum wordt opgeluisterd met een optreden van Tapiwa, die eerder furore maakte in de Liyanan band, en zijn New Generation Band. En inmiddels studeren al vier kinderen die op het KGVI hebben gezeten in de Verenigde Staten.

Financieel lukt het allemaal maar net. Gelukkig is er ook steeds steun van andere organisaties behalve stichting Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ), zoals van UNICEF. Af en toe ontvangt het centrum ook steun van particulieren en bedrijven in Zimbabwe zelf, hoewel die het zelf meestal erg moeilijk hebben. De directie en de staf van KGVI blijven optimistisch, en dat optimisme is aanstekelijk.! Wij als JKZ gaan daarom zeker door met het ondersteunen van de kinderen van KGVI, en we hopen dat we kunnen blijven rekenen op jullie hulp, met dank!

Cor Hacking,
Voorzitter

April 2013: Tennis Court Launch

Dankzij een donatie van de Britse ambassade heeft het centrum nu een tennisbaan. Voorheen gingen een paar leerlingen iedere week met de schoolbus naar de tennisbaan van de stad 

Bulawayo. Dit zorgde voor extra reiskosten en daarom was dit alleen mogelijk voor een klein groepje leerlingen. Nu er een tennisbaan ligt op het terrein van KGVI krijgen alle leerlingen de kans om kennis te maken met deze sport. De KGVI-leerling Shepherd is op dit moment het grote voorbeeld en een motivatie voor anderen om hun talenten te ontdekken. Hij speelt rolstoeltennis op landelijk niveau. In 2012 eindigde hij als zeventiende op het wereldkampioenschap rolstoeltennis voor junioren. Het tennisveld geeft hem de mogelijkheid om dagelijks te trainen voor zijn grote droom: deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Shepherd hits the first ball!

Renovatie van daken en plafonds

De daken van het King George VI centrum waren in bedroevende staat. Er was slecht slecht materiaal gebruikt bij de bouw en reparaties waren onprofessioneel uitgevoerd. Wanneer het regende, ontstonden er flinke lekkages. Hierdoor liepen ook de plafonds schade op. Sommige lokalen waren bij slecht weer niet beschikbaar voor onderwijs. JKZ heeft van de Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking K.O.O.K uit Alkmaar een donatie ontvangen voor groot onderhoud aan de daken.

Inmiddels heeft een aannemer dit onderhoud verricht: de daken en de plafonds zijn gerepareerd en geschilderd. Door een structurele aanpak van goed materiaal en professioneel uitgevoerde reparaties kunnen lekkages in de toekomst worden voorkomen.

Directeur Inez Hussey van KGVI mailde ons het volgende: 'The whole place is now beautiful with the painted green roofs. We have been waiting so long to sort out our roofs, its wonderful! Here are a couple of photos of the main work on ceiling repair and paint, we are certainly very happy with all the work we were able to do.’

Foto's van de verbouwing van het schooldak (boven voor en onder na de verbouwing)

Grote gift van De Wilde Ganzen en Adessium

Met dank aan Adessium en Wilde Ganzen krijgt het KGVI centrum de beschikking over voldoende schoon water en zonnecollectoren. Adessium heeft vorig jaar 15.000 euro gedoneerd. Wilde Ganzen heeft dit bedrag met de helft verhoogd. Hierdoor kwam 22.500 euro beschikbaar voor twee zaken waar het centrum grote behoefte aan heeft:

Ten eerste een waterpomp om voldoende water te hebben voor de meer dan honderd kinderen die in het centrum wonen. De stad Bulawayo heeft grote moeite om voldoende zuiver drinkwater naar zijn inwoners bewoners te krijgen. Hierdoor heeft het centrum regelmatig geen water, soms dagenlang.

Ten tweede heeft KGVI behoefte aan warm water zodat de kinderen zich kunnen douchen.  Het opwarmen van water is erg duur maar de gift van Adessium en Wilde Ganzen kunnen zonnecollectoren worden geïnstalleerd. Deze collectoren en de waterpomp zorgen ervoor dat het centrum veel duurzamer wordt. JKZ wil beide organisaties hier hartelijk voor bedanken!    

 

Waarom doneert u?

Donateurs vertellen waarom zij doneren aan JKZ ‘De aantrekkelijkste bestemming voor je goede-doelen-geld is daar waar je je betrokken kunt voelen bij een inspirerend en positief verhaal. Een verhaal waar het KGVI centrum in uitblinkt. Zimbabwe is een land vol corruptie en onrecht, waar het voortdurend onzeker is of er producten in de winkel liggen, benzine uit de pomp of water uit de kraan komt, en wat je geld nog waard is. KGVI is een school die zo’n positieve energie uitstraalt dat de moeilijke omstandigheden en beperkingen bijzaken lijken te worden. Kinderen leren schrijven, rekenen, computeren, voor zichzelf zorgen, sporten, muziek en lol maken. Zo krijgen ze een goede kans zich daarna staande te houden in de maatschappij. Onze financiële hulp wordt concreet omgezet in een schoolbus, reparatie van het dak of speeltoestellen. En binnenkort (met steun van Wilde Ganzen) zonnecellen, zodat ze minder afhankelijk zijn van het (onbetrouwbare) elektriciteitsnet. Een inspirerender verhaal kan ik niet bedenken, terecht wonnen ze er een Oscar mee (beste korte documentaire, 2010). Een mooier verhaal zelfs nog dan dat van koning George VI zelf (die zijn stotteren overwon en zijn volk wist te inspireren, zie het citaat hieronder). JKZ, de spraakmentor onder de goede doelen!

Betrokkenheid bij een mooi, positief en echt verhaal is mijn reden om Jabulani Kids te steunen zodat ik op een saai verjaardagsfeestje altijd iets leuks te vertellen heb.’  

Citaat uit The King’s Speech:

Speech therapist Lionel Logue, after the king delivered his long-practiced radio speech:
“You still stammered on the 'W'.”
King George VI
“Well I had to throw in a few so they knew it was me.”

Niels Jonkers

Steun Jabulani Kids via Goededoelshop.nl

 Shoppen bij je favoriete webwinkels en tegelijkertijd JKZ steunen? Dat kan nu via Goededoelshop.nl. En het kost je niets extra.  

Hoe werkt dit?

Op de site van Goede Doel Shop kun je doorklikken naar ruim 250 bekende webwinkels (zoals Zalando, Bol.com, D-reizen, ICI Paris XL). Steeds wanneer je iets koopt, gaat er een donatie naar jouw goede doel. De webwinkel beloont Goede Doel Shop voor aankoop die op deze manier gebeurt. Normaal gesproken gaat dit geld naar de webbeheerder, maar Goede Doel Shop doneert dit aan het goede doel van jouw keuze. Je shopt zo dus bij dezelfde winkels voor dezelfde prijzen, alleen gaat er nu een extra donatie naar Jabulani Kids Zimbabwe.  

Hoe begin ik?

  1. Ga naar www.goededoelshop.nl
  2. Klik op ‘kies doel/login’
  3. Kies voor ‘hier registreren ’, dit is alleen bij je eerste bezoek nodig, daarna kun je direct inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  4. Nu kun je kiezen voor je goede doel: Jabulani Kids is één van de doelen waarvoor je kunt kiezen, zodat jouw donatie naar Jabulani Kids Zimbabwe toe gaat.
  5. Daarna kies je de webshop waar je jouw product(en) wil gaan kopen.
  6. Als je jouw aankopen hebt gedaan krijg je een bevestigingsmail van de desbetreffende webshop én van goededoelshop.nl, zodat je zeker weet dat het allemaal goed is gegaan.

In deze bevestigingsmail krijg je ook te zien hoe hoog het bedrag is wat overgemaakt wordt naar Jabulani Kids Zimbabwe.

 Begin met shoppen!  

Sweat for JKZ: rondje Zuiderzee; 300 km bikkelen op de fiets 

Sweat for JKZ

Op zaterdag 15 juni heeft Ton Bontekoe (lid van de Raad van Advies) samen met een groep fiets-fanatiekelingen een rondje Zuiderzee. 300 kilometer, gefietst op de racefiets in een dag. Dit hebben ze niet voor niets gedaan, ze hebben zich laten sponsoren voor JKZ. Het was een prachtige en te gekke dag bikkelen voor Stichting Jabulani Kids met het rondje IJsselmeer op de fiets! zo schreef Ton Bontekoe. Wij als bestuur zijn de groep fiets-fanatiekelingen dankbaar voor hun inzet!

 

Voor een impressie zie hier het filmpje

 

SWEAT FOR JKZ

 

 

Vrijwilliger aan het werk in het KGVI centrum

Salibonani, linjani, Hello, how are you?

Hallo, hoe gaat het? Hallo, mijn naam is Natalie Sneppe en ik studeer ergotherapie aan de Vesalius hogeschool Gent in België. Afgelopen februari kreeg ik de kans om aan een groot avontuur te beginnen; mijn buitenlandse stage ging toen namelijk van start. Mijn keuze ging uit naar een stageplaats in Bulawayo bij het King George VI Rehabilitation Centre and school. Toen ik arriveerde op het domein van King George VI sprong de muurschildering met de slogan ‘Never Give Up’ meteen in het oog. Ik werd warm onthaald door Mrs Hadebe, Machiramba  en de andere werknemers.

Het enthousiasme van de kinderen en de volwassenen sprak me enorm aan en gaf me de nodige energie om met mijn stage van start te gaan ondanks alle zenuwen. Tijdens mijn stage stond ik in het therapielokaal met drie andere ergotherapeuten. (…)

De ene leerling heeft meer uitdagingen dan de andere door een hand die moeilijk te gebruiken is vanwege de spasticiteit, maar dan zie je dat ze elkaar helpen, waar nodig. Je ziet ook de vastberadenheid in de kinderen om door te gaan. Ja, de slogan bij het binnenrijden staat er niet voor niets geschilderd. GEEF NOOIT OP, ONDANKS AL  JE UITDAGINGEN, GEEF NOOIT OP! Iedereen in King George heeft me zoveel geleerd en liefde gegeven dat ik niet alleen met een gevulde rugzak terug naar huis keer, maar ook met een hart vol liefde waarvan een grote plaats voor King George gereserveerd blijft. Ubélélanga elihle, ik wens iedereen een goede dag!

Warme groeten Natalie

Klik voor het volledige verslag hier

Kerstactie Gymnasium Haganum

De kerstactie is een traditie op het Gymnasium Haganum, waarbij op verschillende manieren geld wordt ingezameld voor het goede doel. Dit gebeurt door bijvoorbeeld de kerstloterij, het verkopen van taarten in de pauze en het rondsturen van zuurstokjes. Omdat de hele school versierd is en er in de pauzes kerstmuziek door het gebouw klinkt, wordt er gul gegeven. Het goede doel is vrijwel ieder jaar iets anders, vaak zijn het kleinschalige projecten van ouders van leerlingen of staat het op een andere manier in contact met de school. Leerlingen kunnen zelf een goed doel voorstellen. Dat was dit jaar niet anders en zo kwam het dat de opbrengst naar Jabulani is gegaan.