Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Laatste nieuwsbrief

Nieuwsbrief Jabulani Kids Zimbabwe december 2012

 
In deze nieuwsbrief leest u welke activiteiten bestuursleden van Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ) en vooral de kinderen en werknemers van het King George VI (KGVI) centrum in het afgelopen halfjaar hebben ondernomen. 

Film opening KG6
Nieuws uit Zimbabwe
Overlijden Sonia
Positief nieuws
Nieuwsbrief van King George VI
Stage op het King George VI centre
Goededoelshop.nl
Een goed initiatief van de familie van Hees
Waarom doneert u? Donateurs vertellen waarom zij doneren aan JKZ
Tweedehands boeken voor Jabulani Kids
Een succesverhaal

 

Film opening KG6

Queen in KG6  Queen in KG6  Queen in KG6

Het King George VI centrum (KGVI) bestaat al weer 55 jaar,en dat werd gevierd! Met een lunch, een T-shirt als kado voor ieder kind, en een prachtige show met zang en dans, uiteraard zelf verzorgd door de schoolband. Tijd om eens terug te kijken naar het begin, de opening van KGVI door Queen Elizabeth tijdens haar bezoek aan Bulawayo. Een zwart-witfilm brengt je terug naar die tijd: start film.  

 

Sindsdien is er veel veranderd: het independent-living-concept is gestart. Dit stimuleert alle kinderen om hun eigen talenten te ontwikkelen, en om voor zichzelf te zorgen. Zo leren ze koken, het huishouden doen en alles over hygiëne, zodat ze later zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Op school en tijdens therapie worden de kinderen uitgedaagd zich verder te ontwikkelen, zodat ze het centrum verlaten met kennis en talenten voor hun verdere leven. De betrokken huismoeders en -vaders, leraren en ander personeel vormen een hechte familie met de kinderen. Dit is soms de enige familie die deze kinderen hebben. KGVI is een plek waar ze kunnen spelen, waar ze gewaardeerd worden en waar hun zelfvertrouwen kan groeien. Deze veilige omgeving is erg belangrijk  in een land waar een handicap nog gezien wordt als een schande.  

 

KGVI is en blijft een hartverwarmende plek voor kinderen die vanwege hun handicap een beetje extra steun kunnen gebruiken.  

Nieuws uit Zimbabwe

TandenpoetsenVanuit Zimbabwe bereiken ons zowel vrolijke als trieste verhalen. Eén van die verhalen heeft beide elementen in zich: door de droogte van de laatste maanden is er een groot tekort aan water, vooral in de regio Matabeleland waar Bulawayo in ligt. Wij weten dat KGVI moeite heeft om genoeg schoon drinkwater te krijgen. Daaraan hopen we binnenkort iets te kunnen doen met een speciaal project. U hoort daar binnenkort meer over.  

 

Een gevolg van dat tekort aan water is dat ook rioleringen verstopt raken, en daarom is een verzoek uitgegaan van de gemeenteraad naar alle inwoners van Bulawayo om één keer per week allemaal tegelijk de wc door te spoelen...!

 

De verstoppingen leiden tot allerlei gezondheidsrisico’s. Ook op KGVI spoelt men sindsdien alle toiletten door op een vast uur, een keer per week.

Dit verhaaltje lijkt misschien grappig, maar er zit natuurlijk veel achter, namelijk de verslechtering van veel publieke voorzieningen voor water en sanitatie. De cholera-epidemie van 2008/2009 ligt nog vers in het geheugen van velen; destijds vielen veel slachtoffers door de slechte toestand van waterleidingen en rioleringen, vooral in de townships. Ondertussen zijn ook al bijna 5000 gevallen van tyfus geregistreerd in het land. Met het regenseizoen in aantocht voorspelt dat weinig goeds.

Overlijden Sonia

Een triest verhaal betreft het overlijden van oud-leerling Sonia. Zij was samen met Prudence naar Zuid-Afrika vertrokken om daar een nieuw leven op te bouwen na het verlaten van KGVI. Zoals ieder jaar vlak voor het begin van de winter kreeg zij een longinfectie, maar nu kreeg ze niet meer de goede zorgen die ze gewend was op KGVI. En ze is dus niet beter geworden, helaas.  

Positief nieuws

Nyasha first match vs Yann Avanthey at L2012 on 1 Sept - resized(1)Gelukkig zijn er ook altijd weer positieve verhalen, zoals van Samantha, een oud-leering die is afgestudeerd in Canada. Zij helpt nu dove kinderen als lerares gebarentaal. En ze zal ook helpen bij het opzetten van een IT-afdeling. Nyasha heeft Zimbabwe vertegenwoordigd op de Paralympics voor rolstoeltennis, in Londen, afgelopen zomer (zie wedstrijd verslag). En Sindile en Edmore, die respectievelijk naar Dublin en Leeds gaan om deel te nemen aan cursussen over de rechten van gehandicapten. Dit thema, rechten en juridische bescherming van gehandicapten, is vooral belangrijk omdat gehandicapten vaker slachtoffer zijn van misbruik dan anderen, en zij dit bijvoorbeeld door een spraakgebrek niet bij de politie kunnen melden. Een voorbeeld is dat in rechtszaken een vertaler gebarentaal aanwezig zou moeten zijn. KGVI heeft fondsen ontvangen om de juridische bescherming van gehandicapten te versterken.   

Nieuwsbrief van King George VI

Nieuwsbrief KG6Inez Hussey directrice van het centrum in Zimbabwe heeft ook dit termijn weer een nieuwsbrief gemaakt over de gebeurtenissen in de laatste termijn. Ze verteld over de gemaakte examens, de hoogte punten en ook de diepte punten van afgelopen termijn. De stijl van de nieuwsbrief is aangepast, korte stukjes tekst met sprekende foto’s, kortom de moeite waard om te bekijken, klik hier voor de link naar de nieuwsbrief.    

 

 

 

Stage op het King George VI centre

Vanaf januari 2013 zouden Laurette en Teske stage gaan lopen op het KGVI centrum in Bulawayo. Helaas hebben ze hun vlucht moeten annuleren door de politieke situatie in Zimbabwe. Op advies van het centrum, wat volgend jaar verkiezingen verwacht, hebben ze met grote spijt hun plannen moeten wijzigen. Als bestuur vinden we het vervelend dat Laurette en Teske hun geplande reis en inzet voor kinderen op KGVI niet kunnen realiseren. Hopelijk vinden ze snel een nieuwe stageplek waar ze hun schoolopdrachten kunnen uitvoeren.    

Steun Jabulani Kids via Goededoelshop.nl  

Via Goededoelshop.nl kun je Jabulani Kids Zimbabwe steunen door te shoppen bij jouw favoriete webwinkels, zonder dat het je iets extra kost!  

Logo Goede Doel Shop

Hoe werkt dit?

Via Goede Doel Shop kun je doorklikken naar ruim 250 bekende webwinkels (zoals Zalando, Bol.com, D-reizen, ICI Paris XL etc.) en gaat er per aankoop een donatie naar jouw goede doel. Wanneer je een aankoop doet, wordt Goededoelshop.nl namelijk door de webwinkel beloond met een ‘’bonus’’. Normaal gesproken gaat dit geld naar de webbeheerder, maar Goede Doel Shop doneert dit aan het goede doel van jouw keuze! Je shopt zo dus bij dezelfde winkels voor dezelfde prijzen, alleen gaat er nu een deel van je aankopen naar Jabulani Kids Zimbabwe!  

Hoe begin ik?

Als je jouw keuze voor een naam stichting door wilt geven, moet je eerst even inloggen. Als je ingelogd bent kan je je favoriete goede doel kiezen zodat jouw donatie naar Jabulani Kids Zimbabwe toe gaat. Daarna kies je de webshop waar je jouw product(en) wil gaan kopen. Als je jouw aankopen hebt gedaan krijg je een bevestigingsmail van de desbetreffende webshop én van goededoelshop.nl, zodat je zeker weet dat het allemaal goed is gegaan. In deze bevestigingsmail krijg je ook te zien hoe hoog het bedrag is wat overgemaakt wordt naar Jabulani Kids Zimbabwe. Begin met shoppen!  

Een goed initiatief van de familie van Hees

Het feest van Tonny van Hees ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag was een groot succes, een stralende zaterdag met tuinfeest en muziek. Ze heeft ook nog eens een mooi bedrag opgehaald voor JKZ, dus dat is fantastisch! Op de foto de familie spelend voor de Jabulani Kids poster. 

Sponsor actie

Waarom doneert u? Donateurs vertellen waarom zij doneren aan JKZ  

aankleden kleinkleren wassenCora Woudstra:

"Tijdens mijn stage in Londen woonde ik een tijdje in een studentenhuis met twee meiden uit Zimbabwe. Ook vijftien jaar geleden was het daar al heel onrustig en via mijn huisgenoten kreeg ik daar veel van mee. Sindsdien heb ik altijd met meer dan gewone interesse het nieuws rondom Zimbabwe gevolgd. Helaas lijken er na al die jaren nog weinig structurele veranderingen te hebben plaatsgevonden, maar op kleine schaal zijn er gelukkig wel veel positieve initiatieven."   

"Via een vriendin die in het King George VI centrum heeft gewerkt, kwam ik een tijdje geleden in contact met de stichting Jabulani Kids. Een kleine maar toch ook ambitieuze stichting. De vrijwilligers zetten zich met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen in voor de gehandicapte kinderen die in het King George VI centrum wonen. En mede dankzij Jabulani Kids kunnen deze kinderen een zo zelfstandig mogelijk bestaan opbouwen. Ik ben blij dat ik daar als vaste donateur een klein steentje aan kan bijdragen."

Tweedehands boeken voor Jabulani Kids  

Mijn naam is Anne-Marie Mosch en sinds augustus van dit jaar verkoop ik tweedehands boeken via Bol.com. Ik heb dit overgenomen van mijn broer die is gaan studeren. De opbrengst van de boekenverkoop is voor stichting Jabulani Kids.  

BoekenIk ken Jabulani Kids via mijn ouders die een van de oprichters kennen. Mijn ouders steunen het KGVI centrum al ongeveer twintig jaar. Nadat we een paar jaar geleden een dvd zagen van King George VI besloten mijn broer en ik ook wat te gaan doen. We bedachten dat heel veel mensen oude boeken in hun kast hebben staan, die ze toch nooit meer lezen. Dit bleek ook zo te zijn en inmiddels hebben we een hele voorraad boeken, die we hebben gekregen van mensen uit onze omgeving die graag de stichting willen steunen.   Het is fijn om op zo’n manier de kinderen en de leiding van King George VI in Zimbabwe te kunnen ondersteunen.    

Een succesverhaal  

SuccesverhaalStudent scheikunde Goodwell Nzou, oud-leerling van het KGVI centrum, heeft al veel bereikt in zijn korte leven: een tour door Europa en Verenigde Staten met de schoolband Liyana, deelname in een Oscarwinnende documentaire en hij is na zijn schooltijd op het KGVI centrum, afgestudeerd aan de meest prestigieuze middelbare school in Zimbabwe. Dit alles is begonnen met de beet van een slang. Lees verder (in het Engels)…